A Die Welt szavazásán 82 százalékkal vezet Orbán Viktor javaslata

Orbán Viktor évértékelő, 2019
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, Orbán Viktor magyar kormányfő interjút adott a Die Welt című polgári-konzervatív német lap vasárnapi kiadásának (Welt am Sonntag). Az interjúban a magyar kormányfő javasolta a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítását. Erről szavazást indított a Die Welt. Eddigi állás alapján a német olvasók 82 százaléka támogatja Orbán ötletét.
Vágólapra másolva!

Magyarország miniszterelnöke a következőket mondta az interjú során: „A migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett belügyminisztereknek egy saját, külön tanácsára kell bízni. Létre kell hozni egy külön testületet, amelyben kizárólag a schengeni övezet belügyminisztereinek kellene lennie. Pont úgy, ahogyan az eurózóna esetében, ahol külön pénzügyminiszteri tanács van. És a schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok."

Ahogy az várható volt, a javaslat megosztotta a berlini kormánykoalíciót.

Orbán Viktor tervét pozitívan fogadta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), és határozottan elutasította azt a bevándorláspárti Németország Szociáldemokrata Párt (SPD).

Armin Schuster, a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának CDU-s tagja a Die Weltnek adott hétfői interjújában azt mondta: „a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz, az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer."

– fűzte hozzá.

Armin Schuster, Orbán Viktor és Burkhard Lischka Forrás: AFP/dpa/Gregor Fischer/Bernd Von Jutrczenka/NurPhoto/Beata Zawrzel

Orbán Viktor bevándorlásellenes tervéről közben szavazást indított a Die Welt egy cikke alatt, ahol egy skálán lehet szavazni arról.

A következő kérdést tették fel:

Eddig körülbelül 5070-en szavaztak.

82 százalékuk egyetért a magyar kormányfő álláspontjával,

8 százalékuk nem, 10 százalékuk pedig a két álláspont között ingadozik.