Súlyosan megsebesített egy iszlamista férfi két börtönőrt Franciaországban. A kést a férfi élettársa csempészhette az intézetbe. Az őröket a mellkasukon és az arcukon vágta meg a radikális nézeteket valló férfi.

Késsel súlyosan megsebesített egy 27 éves, iszlám hitre áttért fogvatartott két börtönőrt a nyugat-franciaországi Condé-sur-Sarthe börtönében kedden.

A férfit és élettársát a rendőrség elitegysége 10 óra elteltével előállította.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó munkatársai több detonációt is hallottak.

Rendőrök a helyszínenForrás: AFP/Jean-Francois Monier

A francia rohamrendőrség regionális egységei, valamint a RAID elit alakulat tagjai napközben érkeztek a büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol a fogvatartott élettársával együtt a reggeli órákban elsáncolta magát a családtagok fogadására fenntartott helyiségben.

A hadsereg két helikoptere is leszállt néhány tucatnyi méterre a börtöntől, valamint egy mentőhelikopter.

Mentőhelikopter a Condé-sur-Sarthe börtönnélForrás: AFP/Jean-Francois Monier

Michäel Chiolo fogvatartott kedd reggel késsel támadt két börtönőrre, a mellkasukon és az arcukon sebesítette meg őket. A támadás közben Allah akbart (Allah a legnagyobb) kiáltott. A két börtönőr nincs életveszélyes állapotban - közölte Nicole Belloubet igazságügy-miniszter, aki délben terrortámadásnak nevezte a történteket.

Chiolo, aki 2010-ben tért át az iszlám hitre, köztörvényes elítélt, aki 30 évi börtönbüntetését tölti. 2015 decemberében ítélték el, amiért 2012-ben fogva tartott és megfojtott egy 89 éves férfit.

A miniszter asszony szerint a kerámiakést, amelyet nem észlelt a fémdetektor, feltehetően az élettárs csempészte be a börtönbe.