Nem tájékoztatták a szíriai elnök látogatásáról, ezért mondott le az iráni külügyminiszter

ZARÍF, Mohamed Dzsavád
München, 2019. február 17. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter beszél az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2019. február 17-én, a háromnapos fórum zárónapján. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter nem tudott Bassár el-Aszad szíriai elnök múlt heti teheráni látogatásáról, ezért nyújtotta be lemondását - jelentette az ISNA iráni hírügynökség kedden.
Vágólapra másolva!

A döntés hátteréről Bahram Gasszemi külügyi szóvivő tájékoztatta a hírügynökséget. Gasszemi közölte:

a teheráni külügyminisztérium egyáltalán nem tudott Aszad útjáról egészen annak végéig, és ez volt a tárcavezető lemondásának egyik oka.

Zaríf nem személyes sérelmek miatt akart távozni hivatalából, hanem azért, hogy a külügyminisztérium és a diplomácia visszakerüljön az őt megillető helyre - tette hozzá.

Aszad és Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető múlt heti találkozóján jelen volt Kasszem Szulejmáni, a Hamenei közvetlen irányítása alá tartozó elitalakulatnak, a Forradalmi Gárdának a külföldi műveletekért felelős parancsnoka volt jelen. A diplomáciai eseményt követően Szulejmáni bizonygatta, hogy Zaríf a legfőbb külügyi illetékes, és továbbra is élvezi Hamenei bizalmát.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Forrás: MTI/EPA Pool/Hou Hvi Jung

Haszan Róháni iráni elnök nem fogadta el Zaríf lemondását, és kiállt a tárcavezető mellett. Zaríf a fronton harcol az Egyesült Államok ellen folyó konfliktusban

- jelentette ki.

A külügyminiszter elemzők szerint a reformpárti Róháni egyik legfontosabb szövetségese a kormányban. Lemondásának okát széles körben abban látták, hogy a Nyugat-ellenes keményvonalasok bírálatainak kereszttüzébe került, miután Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok részéről 2018 májusában felmondta a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról szóló megállapodást, amelynek létrejöttében oroszlánrésze volt a külügyminiszternek. Trump egyúttal a Teheránnal szembeni szankciók egy részét visszaállító rendeletet adott ki.