Gyanús csomagokat találtak két repülőtérnél és egy pályaudvaron Londonban

police Horizontal, Waterloo pályaudvar, London
Security personel stand guard outside a police cordon at Waterloo Station, central London on March 5, 2019, following a report of a suspicious package at the station. - Three small improvised explosive devices were found at buildings at Heathrow Airport, London City Airport and Waterloo train station in what the Metropolitan Police Counter Terrorism Command said was being treated as a "linked series". (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Kisméretű, házi készítésű gyújtószerkezeteket találtak kedden két londoni repülőtér közelében és az egyik legnagyobb londoni pályaudvaron. Médiaértesülések szerint a szerkezeteket tartalmazó borítékokat valószínűleg Írországban adták fel.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoksága szerint a gyújtószerkezetek A4-es méretű, megcímzett fehér postai borítékokban érkeztek az érintett helyszínekre, és a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.

A rendőrség megítélése szerint a három eset összefügg egymással.

Írországban adhatták fel a borítékokat

A borítékok kedd este nyilvánosságra került fotóin egyértelműen látszik, hogy a küldeményeken ír postai bélyegek vannak, és a feladó címének rubrikájában egy részleges dublini postai cím látható.

A címzettek és a feladói cím rubrikáit egyaránt kézírással töltötték ki.

Az ír rendőrség kedd este közvetve megerősítette az írországi eredetről szóló értesülést,

részletek nélkül bejelentve, hogy együttműködik a Scotland Yarddal az ügy kivizsgálásában.

Kinyitották az egyik borítékot, meggyulladt

Az első borítékot a Compass Centre nevű épületben, a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtér irodaközpontjában találták.

A borítékot egy alkalmazott kinyitotta, ezután a postai csomag meggyulladt és kis részben elégett.

Senki nem sérült meg, és Heathrow forgalmát sem érintette az incidens, de az épület a vizsgálat idejére zárva marad.

A másik két szerkezetet hatástalanították

A másik két hasonló borítékot a London keleti városrészében fekvő City repülőtér közelében, szintén egy irodaházban, illetve a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójában találták.

Waterloo pályaudvar Forrás: AFP/Tolga Akmen

A Scotland Yard beszámolója szerint ezek egyikét sem nyitották ki, és a rendőrség szakértői mindkét eszközt hatástalanították.

Ezeken a helyszíneken sem sérült meg senki.

Sem a City repülőteret, sem a Waterloo pályaudvart nem kellett lezárni, csak a Cityt kiszolgáló városi gyorsvasút közlekedését függesztették fel elővigyázatosságból rövid időre, de a vasútvonal forgalma azóta teljesen helyreállt.

A rendőrségi tájékoztatás szerint az ügyben egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, az indítékokat vizsgálják.

A Scotland Yard éberségre és a gyanús csomagok bejelentésére kérte a nagy londoni közlekedési csomópontokon szolgálatot teljesítőket és az utazókat.