Ledózerolták a mintegy 900 migránsnak otthont adó sátortábort a dél-olaszországi Calabria régióban található San Ferdinandóban - jelentette be szerdán Matteo Salvini olasz belügyminiszter.

Ahogy korábban ígértük, most a szavakat tettek követték - mondta Matteo Salvini, aki egyébként a Liga kormánykoalíciós párt vezetője is. A mintegy 900 migráns közül sokan idénymunkásként dolgoztak a közeli földeken, a narancs- és zöldségültetvényeken. Átmeneti otthonuk felszámolását kora reggel kezdték meg az olasz hatóságok.

A táborban uralkodó körülményekről készült, az interneten megtalálható felvételek áldatlan állapotokról tanúskodnak, ránézésre az alapvető higiéniai feltételek és szolgáltatások sem voltak biztosítottak. Az egyik ilyen felvétel alapján feltételezhető, hogy például folyó víz sem volt bevezetve. A tábor miatt már többször alakult ki feszültség a helyiek és a migránsok között.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánykoalíciós párt vezetőjeForrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Lattanzio

Salvini egy 29 éves szenegáli férfi, Mússza Ba halála után döntött a tábor teljes felszámolásáról.

Az idénymunkás halálát tűz okozta. Pár társa tüzet gyújtott, hogy felmelegedjen, de a lángok elszabadultak. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tábor létrejötte óta négy migráns halt meg ott.

Salvini korábban azt ígérte, hogy a sátortábor lakóit befogadó központokban szállásolják el. A bontási munkálatok megkezdése után az olasz média által megkérdezett több migráns azonban azt mondta, hogy elképzelése sincs, hogy hová viszik őket az olasz hatóságok.

Afrikai bevándorlók a leégett sátraik között a dél-olaszországi San Ferdinandóban 2019. február 16-án, miután tűz ütött ki az illegálisan létrehozott sátortáborbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Marco Costantino

Az ANSA olasz hírügynökség közlése szerint több migráns nem hajlandó elhagyni korábbi otthonát.Calabria vezetése szerdán fogadkozott, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egykor csaknem 5 ezer embernek otthont adó sátortábor ne épüljön újjá.