Fokozódó migrációs nyomás Calais-ben

Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION MIGRANT SEATED BACK VIEW PARKING SPACE LORRY CRASH BARRIER
Migrants sit on a crash barrier overlooking a truck parking lot, by the ringroad leading to the harbour on March 30, 2018 in Calais. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár Emmanuel Macron francia elnök megígérte, hogy felszámolja a calais-i migránsdzsungelt, teljesen nem sikerült eltávolítani az Angliába igyekvő bevándorlókat, sőt, az elhúzódó tárgyalások és a lehetséges megállapodás nélküli brexit miatt ismét tele van a kikötő a migránsokkal, akik kamionokban elrejtőzve próbálkoznak átkelni a csatornán addig, míg úgy érzik, van rá esélyük, vagyis teljesen le nem zárják a határokat. 
Vágólapra másolva!

A francia vámosok „munkalassítással” vetítik előre, hogy mi vár a kontinensre a brexit után. Valójában nem lassabban dolgoznak, csak úgy, ahogy majd egy non-deal (megegyezés nélküli) brexit esetén kell majd nekik. Hosszú, több kilométeres kamionsor kígyózik az Angliába készülő kamionok sávjában a Csalagút felé, de már a calais-i kompkikötőben is. Egy sávba terelik a kamionokat, kedden este 8 km hosszú kamionsort észlelt a Pas-de Calais-i prefektúra az A16-os autópályán Belgium felől, az A26-es autópályán pedig 7 kilométeres a sor.

Migránsok várakoznak egy kamionparkolóban a calais-i kikötő közelében még 2018 márciusában Forrás: AFP/Denis Charlet

A migránsok is készülnek a brexitre, hiszen ismét hordákban özönlötték el a calais-i kikötő környékét. Ostromolják a kamionokat, szeretnének Angliába átjutni, még mielőtt egy megegyezés nélküli brexit következtében valóban lezárnák a határokat, és mindent és mindenkit ellenőrizni kezdenének.

A Franceinfo TV csatorna szerint szombaton egy kompot özönlöttek el több százan, erről az Origo is beszámolt.

A helyzet szombat éjjel olyan súlyos volt, hogy egyes felhajtóhelyeket és dokkokat le kellett zárni.

Néhány nappal ezelőtt egy hajó tetejéről szedték le az elrejtőzött migránsokat, íme a videó:

A calais-i dzsungelnek nevezett migránstáborokról az Origo folyamatosan beszámolt. Annak ellenére, hogy Macron többször is megígérte a helyzet rendezését, bár a dzsungelt felszámolták, teljesen soha sem sikerült megoldani azt, hogy a migránsok kivonuljanak a kikötői zónából vagy a városból, ahol folyamatos összetűzésbe keveredtek a helyi lakossággal. Az Origo legutóbb videót is forgatott a helyszínen, ahol jól látható, hogy a teljes határzár ellenére még mindig vannak migránsok.

Szakértői vélemények szerint a brexit következtében Calais-ban és környékén súlyosbodni fog a migrációs krízis.