A nemzeti-konzervatív észt Pro Patria (Isamaa) párt csütörtökön bejelentette, hogy ellenzi a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). Helir-Valdor Seeder pártelnök az észt közszolgálati rádiónak nyilatkozva pozitív elemként emelte ki, hogy a Fidesz Európában egy egységes keresztény kulturális tér kialakítása mellett száll síkra, a nemzeti identitást és a családi értékeket akarja erősíteni.

 Véleményem szerint semmi esetre sem szabad elhamarkodottan valakit kizárni" - hangsúlyozta Helir-Valdor Seeder pártelnök az észt közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

 Mint mondta, vannak problémák, de sem a Fidesz, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem ítélhető meg egyoldalúan. "Vannak pozitív, és vannak problémás dolgok" - mutatott rá Seeder, akinek pártja szintén az EPP tagja.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök  az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2018. december 13-án. A kormányfő mellett Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Pozitív elemként emelte ki, hogy a Fidesz Európában egy egységes keresztény kulturális tér kialakítása mellett száll síkra, a nemzeti identitást és a családi értékeket akarja erősíteni.

A Pro Patria a vasárnapi parlamenti választásokig a kisebbik partner szerepét töltötte be a tallinni koalíciós kormányban. A voksoláson azonban két mandátumot vesztett, s most 12 képviselője van a 101 tagú észt törvényhozásban.