Amerikai szakértők szerint ismét működőképes az észak-koreai rakétaközpont

Donald Trump, Ki Dzsongun, csúcstalálkozó, 2018.06.12., GALÉRIA
A sajtó előtt üdvözölve egymást rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket"
Vágólapra másolva!
Ismét működőképes az észak-koreai rakétaindító létesítmény, amelynek a lebontását Phenjan az Egyesült Államokkal való közeledés keretében megígérte - közölték csütörtökön amerikai szakértők. Az Egyesült Államok elnöke szerdán figyelmeztetett, hogy "nagyon-nagyot csalódik" az észak-koreai vezetőben, ha az információk beigazolódnak.
Vágólapra másolva!

Két washingtoni agytröszt, a Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) és a 38 North új műholdas felvételek alapján arra a következtetésre jutott,

hogy a Dongcsang-riben működő rakétaközpont ismét rendes, üzemképes állapotban van.

Március legelején készült felvételek alapján a két agytröszt szerdán megállapította, hogy az újjáépítést közvetlenül a február végi hanoi csúcs előtt vagy után kezdték meg, amelyen Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még részleges megállapodást sem tudott kötni az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről.

Találkozó Forrás: AFP/Saul Loeb

Az Egyesült Államok elnöke szerdán figyelmeztetett, hogy nagyon-nagyot csalódik az észak-koreai vezetőben, ha az információk beigazolódnak.

Az észak-koreai tevékenységeket figyelő 38 North szakportál szerint gyors léptekben folyik a rakétakilövőállást és kísérleti üzemet magában foglaló létesítmény újjáépítése.

Ez arról tanúskodik, hogy Észak-Korea gyorsan, különösebb habozás nélkül képes visszafordíthatóvá tenni valamennyi, a tömegpusztítófegyver-programja leszerelésére tett lépést - véli a CSIS.

- tette hozzá az agytröszt.

A szakértők szerint Észak-Korea lépései ellentétesek az elnök diplomáciai stratégiájával, és Phenjan haragjáról tanúskodnak amiatt, hogy Trump a hanoi tárgyalásokon elutasította a gazdasági szankciók feloldását.

Donald Trump és Kim Dzsongun Forrás: AFP/Saul Loeb

Phenjan nyilvánosan nem említette a Dongcsang-riben folyó tevékenységeket, de a KNCA hivatalos hírügynökség útján bírálta a jelenleg folyó, csökkentett szintű amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, annak ellenére, hogy Donald Trump a közeledés érdekében végett vetett a nagyszabású hadgyakorlatoknak a térségben.

Az atomfenyegetések és a két vezető közötti kölcsönös sértegetés után tavaly látványosan javuló amerikai-észak-koreai kapcsolatokat ismét a lehűlés veszélye fenyegeti - mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

A szakértő hozzátette, egy esetleges észak-koreai rakétahajtómű-teszttől tart, amely tovább növelné a feszültséget.

Donald Trump és Kim Dzsong Un úgy tettek, mintha jóbarátokként válnának el Hanoiban, újabb találkozó időpontját azonban nem tűzték ki. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, reméli, hogy a következő hetekben tárgyalóküldöttséget küldhet Phenjanba, bár hozzátette, hogy semmilyen garanciát nem kapott erre vonatkozóan.