A brit kormány úgy döntött, hogy diplomáciai védelmet nyújt Nazanin Zaghari-Ratcliffe brit-iráni kettős állampolgárnak, akit 2016 áprilisában tartóztattak le Iránban - közölte a londoni külügyminisztérium pénteken.

A tárca szerint az iszlám köztársaság nem tett eleget nemzetközi kötelezettségeinek Zaghari-Ratcliffe ügyében. A Thomson Reuters Alapítvány egykori munkatársát azzal vádolják, hogy összeesküvést szőtt a teheráni kormány ellen. A nő családja tagadta a vádakat. Férje, Richard Ratcliffe üdvözölte a külügyminisztérium döntését, amely szerinte hónapokon belül eredményre vezethet.

Ezzel megváltozik Nazanin ügyének státusa - mutatott rá a BBC brit rádióadónak nyilatkozó Ratcliffe. Így már a brit kormány ügyéről beszélhetünk, és a Nazaninnal szemben elkövetett összes igazságtalanság gyakorlatilag egyben a brit kormánnyal szemben elkövetett igazságtalanság is- hangsúlyozta. A férfi szerint az a legfontosabb, hogy felesége mielőbb orvosi ellátáshoz jusson.
Néhány hónappal korábban éhségsztrájkba fogott, mert nem kapott kezelést - tette hozzá. Biztos vagyok benne, hogy új erőre kap, ha ezt meghallja.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter hiányosnak nevezte a Zaghari-Ratcliffe ügyében tett iráni lépéseket, és kifogásolta, hogy megtagadták egészségügyi ellátását.
Döntésem fontos diplomáciai lépés, amely azt jelzi Teheránnak, hogy magatartása teljesen helytelen - mondta Hunt. Hamid Baejdinezsád, Irán nagy-britanniai nagykövete szerint Nagy-Britannia lépése a nemzetközi jogba ütközik. A kormányok csak saját állampolgáraikra terjeszthetik ki a diplomáciai védelmet - érvelt a Twitteren a nagykövet, rámutatva, hogy Irán nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét.Függetlenül attól, hogy hol él, Zaghari iráni marad - húzta alá.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe 2016 áprilisában kislányával együtt Iránba utazott családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték. Azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva. A 40 éves nő brit és iráni állampolgár.