Ahogy az Origo beszámolt róla, csütörtökön az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, Elnökök Értekezlete elhatározta, hogy Laura Codruţa Kövesit, a romániai Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét választja hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre. Az Elnökök Konferenciája szintén aznap döntött arról is, hogy az EP háromtagú tárgyalócsoportját a következő képviselők alkotják: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a migráns hátterű brit állampolgárságú Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentés összeállítója, a holland Judith Sargentini (Európai Zöldek). Közben tegnap az is kiderült, hogy a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) újabb ügyben hallgatta ki Kövesit. Az ügyészség jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja a leendő európai főügyészt. Ma hivatalosan is bejelentették, hogy vádat emeltek Kövesi ellen. Ezzel együtt már 19 bűnügyi aktában szerepel Kövesi neve, de ennek ellenére a két bevándorláspárti sorosista politikus, Frans Timmermans és Guy Verhofstadt kitart mellette, ahogy a magyarországi baloldal is, amely fake news médiája természetesen nem számolt be Kövesi legújabb beidézéséről, és az ellene indult mai eljárásról sem.

A várhatóan 2021 elejétől, luxemburgi székhellyel működő Európai Ügyészség (EPPO) vezetőjét az EU társjogalkotó szervei – a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament – közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Emiatt nem egyértelmű a helyzet, ugyanis a tagországok nagyköveteinek korábbi titkos szavazását az igen tapasztalt, három nyelven beszélő Jean-Francois Bohnert francia ügyész nyerte 50 ponttal, Laura Codruţa Kövesi 29 pontot ért el, holtversenyben a német Andres Ritterrel.

Szakértők szerint a verseny így Kövesi és Bohnert között fog eldőlni.

A tisztségre egyértelműen a rovott múltú és az európai igazságszolgáltatási tapasztalatokkal nem rendelkező Kövesi az esélyesebb, mert csütörtökön az EP házbizottsága, az Elnökök Értekezlete Brüsszelben eldöntötte, hogy a volt román főügyészt jelöli az európai főügyészi tisztségre.

Az Elnökök Konferenciája tegnap döntött arról is, hogy három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat az Európai Unió Tanácsával az EPPO vezetőjének a kinevezéséről – közölte Facebook-oldalán Marin-Jean Marinescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője, aki az Európai Néppárt képviseletében részt vett az Elnökök Konferenciájának ülésén.

Az EP tárgyalócsoportját a következők alkotják: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a brit állampolgárságú Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentés összeállítója, a holland Judith Sargentini (Európai Zöldek).

A román G4Media.ro, magát függetlenként meghatározó hírportál információi alapján Grässle és Sargentini Kövesit támogatják, míg Moraes álláspontja ebben nem egyértelmű.

A tárgyalócsoport mindhárom tagja olyan személy, aki teljes mértékben kiszolgálja a brüsszeli liberális elitet, és nem mellesleg valamennyien bevándorláspártiak, illetve határozottan ellenzik a közép-kelet-európai tagállamok egyenlőségét az Európai Unión belül.Ingeborg Grässle 2016 augusztusában azt nyilatkozta, hogy meg kellene vonni az EU-s forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem hajlandóak átvenni a migránsokat.

Ingeborg GrässleForrás: MTI/Máthé Zoltán

Grässle 2018 márciusában azt mondta: amennyiben Magyarország nem csatlakozik a tagállamok szuverenitását egyértelműen megsértő Európai Ügyészséghez, akkor függesszék fel a szavazati jogát. Ezt a kijelentését ugyanakkor a magyar országgyűlési választási kampányba az ellenzék oldalán való nyílt beavatkozásként kell értelmezni, így nem vehető komolyan.

A CONT bizottság elnöke szintén ekkor javasolta hazánkkal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását.

2019. február 24-én Grässle a Stuttgarter Nachrichten című német lapnak adott interjút, amiben – többek között – kijelentette, hogy a Fideszt ki kellene zárni a Népppártból.

A LIBE Bizottság elnöke, Claude Moraes már 2011 óta támadja Orbán Viktort és az általa vezetett kormányt.

A politikus egyébként a brit Munkáspárt képviselője, amelynek több tagját is antiszemitizmussal vádolták.

Claude MoraesForrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Jemenben született, és indiai származású. 1999 óta tagja az Európai Parlamentnek, és azóta folyamatosan azzal büszkélkedik, hogy ő az első ázsiai EP-képviselő.

Először még a médiatörvény miatt indított támadást Magyarország ellen.

2018 szeptemberében pedig azt mondta: úgy kell alakítani az európai jogszabályokat, hogy ne lehessen bűnelkövetőként kezelni a migránsokat segítő álcivil szerveteket.Tavaly novemberben azt javasolta Moraes, hogy az európai adófizetők által befizetett forrásokból pénzeljék a bevándorláspárti álcivil szervezeteket. Ez beavatkozásként is értelmezhető az EP-választási kampányba.

Természetesen ő is szorgalmazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását hazánk ellen.

A Magyarországot elítélő Soros-Sargentini jelentést összeállító Judith Sargentinit szerintem nem kell bemutatni az olvasóknak.

Judith SargentiniForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az viszont nem világos, hogyan lehet tagja ő az EP tárgyalócsoportjának, hiszen, noha a LIBE Bizottság alelnöke, de nem rendelkezik jogi diplomával. Az önéletrajza alapján ugyanis történelmet hallgatott az Amszterdami Egyetemen.

Közben a román kormány határozottan tiltakozik Kövesi kinevezése ellen, az általa elkövetett visszaélésekre és a titkosszolgálatokkal való együttműködésére hivatkozva, amik miatt Klaus Ioannis államfő az Alkotmánybíróság döntésének engedelmeskedve leváltotta őt a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) éléről 2018 júliusában.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a România TV-nek adott csütörtök esti interjújában kiemelte, hogy se neki, se a kormánya tagjainak nincs személyes problémája Kövesivel, de – véleménye alapján – tisztázni kell a Kövesivel kapcsolatban felmerült vádakat.Ahogy azt az Origo elsőként a magyarországi sajtóban megírta, a DNA volt vezetőjének a neve 18 bűnügyi aktában szerepel.

A Maszol.ro információi alapján tegnap azonban egy újabb ügyben is kihallgatta – gyanúsítottként – Kövesit a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ).Ezt maga a gyanúsított jelentette be Bukarestben több mint öt órán át tartó kihallgatását követően.

Kövesit abban az ügyben idézte be csütörtökön a SIIJ, amelyben hivatali visszaéléssel, 200 ezer eurós vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

A volt DNA-főügyész azt állítja, ebben a dossziéban nem volt lehetősége nyilatkozatot adni, majd amikor távozni készült, közölték vele, hogy egy másik ügyben is eljárás indult ellene, de nem részletezte a dolgokat.

Ügyészségi források szerint Kövesit jogtalan megtorlásban való bűnrészességgel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják abban az ügyben, amelyben a DNA ploieşti ügyosztályának két volt ügyésze, Lucian Onea és Mircea Negulescu ellen folyik eljárás.

Kövesi egyébként ebben az ügyben is ártatlannak vallja magát, a SIIJ épülete előtt megjelent támogatóinak és újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az ellene indított eljárások az európai főügyészi kinevezése megakadályozását célzó lejáratási kampány részei.

Laura Codruța Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezető főügyésze, az Európai Unió főügyészjelöltje egyik támogatójától kapott rózsával a kezében távozik a romániai bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) meghallgatásáról Bukarestben 2019. március 7-énForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Kövesi ügyében Adina Florea, a SIIJ főügyészhelyettese jár el, akit Tudorel Toader igazságügyi miniszter kétszer is utódjaként jelölt a DNA élére, de Klaus Johannis államfő következetesen megtagadta kinevezését.

A volt korrupcióellenes főügyész emiatt elfogultsági óvást terjesztett be Florea, illetve az eljárást felügyelő SIIJ-főügyész ellen, de kifogásait elutasították.

Adina Florea egyébként a constanțai Fellebbviteli Bíróság ügyésze is.

A mai napon a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (a legfelsőbb bíróság romániai megfelelője, Magyarországon Kúria) mellett működő ügyészég (PICCJ) bejelentette, hogy a SIIJ feljelentése nyomán hivatalosan is megindult az eljárás Kövesi ellen jogtalan megtorlásban való bűnrészesség és bűnszövetkezetben való részvétel miattközölte az Agerpres román hírügynökség. 

A magyarországi balliberális fake news média természetesen nem számolt be a Kövesi legújabb beidézéséről, és az ellene indult eljárásról sem,hiszen végig mellette kampányoltak, a gyanúsítottként való kihallgatása pedig rontaná a megítélését a táborukon belül.  

Nemcsak a bevándorláspárti brüsszeli erők, élükön az európai szocialisták csúcsjelöltjével, Frans Timmermansszal, és a liberálisok EP-frakcióvezetőjével, Guy Verhofstadttal támogatják aktívan Kövesi főügyésszé való kinevezését, hanem az amerikaiak is.

A Harvard Egyetem jogi kara ugyanis beválasztotta Laura Codruța Kövesit a közé a 21 nő közé, akik szerintük a világon jelenleg a leginkább befolyással vannak az igazságszolgáltatás és jog terén történő változásokra – írja a legbefolyásosabb jobbközép román napilap, az Adevărul. 

A listát a nemzetközi nőnap apropóján állították össze. Kövesit olyan fiatal és befolyásos politikusok, jogászok és professzorok mellé helyezték fel erre a listára, mint az Izrael-ellenes, bevándorláspárti amerikai kongresszusi képviselő, a demokrata Alexandria Ocasio-Cortez.A globális balliberális média nagy sztárja, a Puerto Ricó-i származású Ocasio-Cortez – Sargentinihez hasonlóan – nem rendelkezik jogi diplomával, az önéletrajza alapján nemzetközi tanulmányokat és közgazdaságtant hallgatott a Bostoni Egyetemen.

A Harvard listáján szerepel még Sarah Leah Whitson neve is, aki a Human Rights Watch nevű bevándorláspárti, Soros György által finanszírozott álcivil szervezet igazgatója. 

A sorosista szervezetek tehát globális szinten is minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy Kövesi legyen az Európai Ügyészség vezetője, hiszen így frontális támadást indíthatnak azon közép-kelet-európai tagállamokkal szemben, amelyek nem hajlandóak végrehajtani Brüsszel diktátumait, legyen szó a bevándorlásról, az igazságügyről vagy a gazdasági együttműködés kérdéseiről.