Brexit-megállapodás esetén is szükség lehet a kilépés halasztására

Jeremy Hunt, új brit külügyminiszter
BERLIN, GERMANY - JULY 23: German Foreign Minister Heiko Maas and British Foreign Secretary Jeremy Hunt hold a joint press conference after their meeting at the Ministry of Foreign Affairs in Berlin, Germany on July 23, 2018. Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Jeremy Hunt brit külügyminiszter szerint akkor is szükségessé válhat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) késleltetése, ha a londoni alsóház a jövő héten elfogadja a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.
Vágólapra másolva!

Jeremy Hunt a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor azt is, hogy ha a parlament ismét elveti a Brexit-megállapodást, a kilépési folyamat a "bénultság" állapotába kerülhet, és

végül az egész Brexit odaveszhet.

Hunt szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a parlamenti aritmetikát, különös tekintettel arra, hogy "hátszél dagasztja azoknak a vitorláit, akik meg akarják akadályozni a Brexitet".

Jeremy Hunt Forrás: AFP/Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

A külügyminiszter szerint a Brexit-ellenes tábornak ehhez ugyanis csak három dolgot kell elérnie: meg kell akadályoznia a megállapodás elfogadását, meg kell szavaznia a kilépés elhalasztását, ezután el kell érnie az újabb EU-népszavazás kiírását.