A brit miniszterelnöknek és a brexit-ügyi miniszternek az Európai Unióval tartott tárgyalásokon jogilag kötelező erejű módosításokat sikerült elérnie. 

Ez azt jelenti, hogy ezekmegerősítik és feljavítják a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást

Ezt hétfő éjjel David Lidington, a brit kormány kabinetirodáját vezető miniszter jelentette be a londoni alsóházban.

Lényegében azt sikerült elérni, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozását célzó tartalékmegoldás hatálya alatt.

Ez Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint lehetővé teheti az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválását.

Theresa May miniszterelnök és Stephen Barclay, a Brexit-ügyi tárca vezetője hétfő este Strasbourgba utazott, ahol soron kívüli tárgyalást tartottak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság Brexit-főtárgyalójával.

May jogilag kötelező erejű biztosítékokban egyezett meg Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a vitatott backstop-záradék vonatkozásában, de azt is közölte, hogy emellett egyoldalú nyilatkozatot is el fognak fogadni. Kiemelte, ez gyakori az államok által kötött nemzetközi szerződések ratifikációjakor.

Elmondta azonban, az új biztosítékok önmagukban is garantálják, hogy az Európai Unió ne próbálhassa tartósan vámuniós viszonyrendszerbe kényszeríteni az Egyesült Királyságot. Amennyiben ezt teszi, akkor az ország választott bírósághoz fordulhat, és ha ez megállapítja a szerződésszegést, akkor az ország beszüntetheti a pótmegoldás végrehajtását.