A kölcsönös tiszteletre kell alapozni a magyar-holland együttműködést

BLOK, Stef; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. március 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Stef Blok holland külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. március 11-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Magyarország és Hollandia máshonnan nézi a világot, de az eltérő megközelítési módok ellenére, ha a kölcsönös tisztelet talaján maradnak, sok mindent meg tudnak beszélni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stef Blok holland kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője a holland külügyminiszterrel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Stef Blok holland külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. március 11-én Forrás: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar-holland kapcsolatok tekintetében a gazdasági és védelmi sikereket helyezik előtérbe, és a higgadt megbeszélések hozzájárulnak, hogy az együttműködés sokkal inkább a sikertörténetekről, semmint a vitákról szóljon.

A tárcavezető kifejtette: Hollandia fontos szövetséges az EU és a NATO keretein belül, együttműködésük sokrétű, vannak benne sikerek és komoly viták; az európai politikai kérdéseket illetően jelenleg valószínűleg

több olyan ügy van, amelyben nem értenek egyet, mint amelyben igen.

Mint mondta, ugyanakkor a védelmi együttműködésben mindig számíthattak egymásra, és jelenleg is 22 holland katonából álló kontingens szolgál Pápán.

Kitért rá, hogy

- fűzte hozzá.

A külügyminiszter azon kérdések között, amelyekben nem értenek egyet,

kiemelte a migráció ügyét.

Úgy látja, az egyet nem értés fakadhat abból a szerepből, amelyet a bevándorlók játszanak a holland társadalomban.

- jelentette ki, majd megjegyezte: ez magyarázhatja, hogy a két ország ellentétesen szavazott az ENSZ globális migrációs csomagjáról.

Az elmaradt holland parlamenti látogatásról Szijjártó Péter elmondta:

mi nyitottak vagyunk a párbeszédre, ha az nem kioktatásról és leckéztetésről szól, és ha a párbeszéd megelőzi a döntést.

A következő többéves uniós költségvetésről közölte: Hollandiának befizető tagállamként más pozíciója van, de Magyarország az uniós forrásokra olyan tételként tekint, amelyért mi is teljesítünk, hiszen megnyitottuk piacainkat a nyugati cégek előtt.

Azt is hangoztatta:

a magyar szabadságharcos nép, nem fogadna el semmilyen politikai törekvést, amely elvenné a demokratikus jogokat az emberektől.

Stef Blok holland külügyminiszter ezt követően kiemelte:

Partnerekként a nézetkülönbségeket is meg tudják vitatni, megoszthatják aggodalmaikat – mondta, majd hozzátette: rendben van, hogy nem mindenben értenek egyet, de tiszteletteljes és nyitott párbeszédre van szükség.

Azt mondta:

ugyan a két ország nem mindenben ért egyet, de a közös érdekeket tartja szem előtt.

Az erős, együttműködésre épülő EU minden tagállamnak fontosabb, mint valaha, az együttműködés elengedhetetlen Magyarország, Hollandia és az unió jövője szempontjából is - magyarázta álláspontját Stef Blok.