Visszavonták a gyilkosság vádját Kim Dzsongun féltestvére halálának ügyében

Kim Dzsongnam gyilkosság  KIM Dzsong Un, indonéz Siti Aishah, vietnami  Doan Thi Huong, nő ellen Kim Dzsongun észak-koreai diktátor féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolása
A malajziai rendőrség által 2017. március 1-jén közreadott felvételen a 29 éves vietnami Doan Thi Huongról (b) és a 25 éves indonéz Siti Aishahról. A két nő ellen vádat emeltek a malajziai hatóságok Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt. A két nő mérgező folyadékot kent a Kim Csol névre kiállított útlevéllel utazó Kim Dzsong Nam arcába a Kuala Lumpur-i repülőtéren
Vágólapra másolva!
A malajziai ügyészség visszavonta hétfőn a gyilkosság vádját Kim Dzsongnam megölése ügyében az egyik gyanúsított esetében - jelentették a hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A megölt Kim Dzsongnam az észak-koreai vezető Kim Dzsongun féltestvére, aki évek óta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

A malajziai rendőrség által 2017. március 1-jén közreadott felvételen a 29 éves vietnami Doan Thi Huongról (b) és a 25 éves indonéz Siti Aishahról Forrás: MTI/EPA/Malajziai Rendőrség

Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot vádolták meg azzal, hogy 2017. február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves férfi arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén.

Az illetékes bíró az ügyészség kérésére most szabadlábra helyezte Siti Aisyahot, de hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent felmentést a vád alól. Egyéb magyarázat egyelőre nem ismert.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhatott. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.