Elutasította a brit alsóház a May-Juncker brexit-megállapodást

MAY, Theresa
London, 2019. március 12. A brit parlament által közreadott, videofelvételről készült képen Theresa May brit miniszterelnök felszólal a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott alsóházi vitán Londonban 2019. március 12-én. A képviselőház a nap végén várhatóan ismét szavaz a Brexit-megállapodásról. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
Vágólapra másolva!

Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis

az alsóház 149 fős többséggel vetette el a brexit-megállapodást.

A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Az alsóház először január 15-én voksolt a brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Theresa May brit miniszterelnök felszólal a brit EU-tagság megszűnéséről tartott alsóházi vitán Londonban 2019. március 12-én Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/-

Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem,

az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe,

de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.

Egyre nagyobb az esély a kemény brexitre

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a szerződés jóváhagyását, a folyamat már egyedül az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.
A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében veszélyes illúziónak nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélkül is átmeneti időszak vár. Leszögezte, hogy

amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Donald Tusk európai tanácsi elnök szóvivője, Preben Aamann sajnálatát és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az előző napon, illetve még korábban elfogadott jogi biztosítékok dacára Nagy-Britanniában ezúttal is leszavazták a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló egyezményt.
Nehéz elképzelni, hogy mi egyebet tudnának még tenni a bennmaradó tagállamok - fogalmazott. Továbbá kiemelte, a történtek jelentősen növelik az úgynevezett kemény brexit esélyeit, és rámutatott,

mindössze 17 nap van hátra

az Egyesült Királyság tervezett távozásának dátumáig, 2019. március 29-ig.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker szóvivője ismét megerősítette, hogy a huszonhetek indokolt esetben készek megfontolni a kiválás határidejének meghosszabbítását.

Névtelenséget kérő források szerintJuncker korábban úgy vélekedett, hogy nincsen értelme a hosszabbításnak, amennyiben a britek ismét leszavazzák az egyezményt.

Az alsóház elutasította a brexit feltételeiről szóló megállapodást. Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/-

Abszurd lenne, ha részt vennének az EP-választáson

Sebastian Kurz a brexit esetleges halasztására utalva azt mondta,

abszurd lenne, ha a britek részt vennének a májusi európai parlamenti választásokon.

A néppárti politikus az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, a keddi londoni szavazás révén még tovább nőtt a veszélye a szigetország rendezetlen kiválásának.

Sebastian Kurz arra figyelmeztetett, hogy

a megállapodás nélküli brexit ártana az Európai Uniónak, de még inkább az Egyesült Királyságnak.

Az osztrák kancellár nyitottnak mutatkozott a kiválás néhány héttel történő elhalasztására, hogy ezáltal elkerülhető legyen a rendezetlen kilépés.

Türelemre intett az ír külügyminiszter a londoni szavazás után

Szerdán azt a kérdést terjesztik fel szavazásra, hogy a képviselők engedik-e a rendezetlen kiválást. Ha nem, akkor a kormány csütörtökön lehetővé teszi a törvényhozóknak a szavazást arról, hogy kérje-e az EU-tól a kilépési határidő meghosszabbítását.

Simon Coveney, aki egyben a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti az ír kormányban, azt nyilatkozta, hogy

Az ír külügyminiszter mindazonáltal csalódottságát fejezte ki a kedd esti szavazás eredménye miatt. Emlékeztetett viszont arra, hogy az elmúlt napokban sejteni lehetett, hogy Theresa May konzervatív párti kormánya súlyos vereséget szenved majd a voksoláson.

A brit képviselők szerdán a tervek szerint a megállapodás nélküli Brexitről szavaznak, csütörtökön pedig, amennyiben a várakozásoknak megfelelően elutasítják ezt, a kiválás elhalasztásának kezdeményezéséről dönthetnek.

Varsó "konstruktívan" állna a halasztáshoz

A lengyel külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott, hogy nőtt a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége. Konrad Szymanski aláhúzta, hogy

amelyekkel az Egyesült Királyságnak az EU-ból való rendezetlen kilépése járna a gazdaságra és a cégekre nézve.

Szymanski a PAP hírügynökségnek megerősítette, hogy a lengyel alsóház szerdán kezdődő ülésének napirendjén szerepel a kemény Brexit következményeit enyhítő törvénycsomag, amelyet a lengyel kormány a múlt héten hagyott jóvá.

Arra vonatkozóan, hogy a brit parlament szerdán a megállapodás nélküli kilépésről szavaz, Szymanski elmondta:

feltételezi, hogy az ilyen modellt a brit képviselők elutasítják.

Ez azt jelenti, hogy a brit alsóház a kilépés elhalasztására vonatkozó kérvény benyújtására kötelezheti Theresa May kormányát - folytatta a lengyel diplomata, hozzátéve: Lengyelország "konstruktív módon" viszonyulna az ilyen beadványhoz, szükség lesz viszont az EU egyhangú döntésére.