Két migráns hátterű terroristafeleséget fosztottak meg a brit állampolgárságuktól

Vágólapra másolva!
Két pakisztáni migráns hátterű, korábban Nagy-Britanniában élő nővért fosztottak meg a brit állampolgárságuktól, mert Szíriába szöktek, ahol feleségül mentek az Iszlám Állam terroristáihoz. Később jelezték visszatérési szándékukat a brit szigetekre, de a brit belügy ezt megtagadta tőlük. Az még nem világos, hogy mi lesz az egyik terroristafeleség gyerekeinek a sorsa. Pakisztáni állampolgársággal ugyanakkor mindannyian rendelkezhetnek.
Vágólapra másolva!

A most 30 éves, pakisztáni migráns hátterű Reema Iqbal, és húga, a 28 éves Zara 2013-ig Kelet-London egyik jelentős részben migránsok lakta elővárosában, Canningben éltek, amikor is Szíriába szöktek, és ott hozzámentek az Iszlám Állam két terroristájához – írja a brit konzervatív hetilap, a The Sunday Times.

A nők férjei nemcsak harcokban, hanem nyugati foglyok kivégzésében is részt vettek,

a feltételezések alapján az Iszlám Állam hírhedt hóhérjának, a szintén brit állampolgárságú, de kuvaiti és jemeni felmenőkkel rendelkező Dzsihád Johnnak (eredeti nevén Mohammed Emwazi) voltak a társai.

Az Iqbal nővérek férjei a közelmúltban amerikai dróntámadásoknak estek áldozatul, a nők ezt követően egy befogadó központba mentek, ahol jelenleg is tartózkodnak.

A terroristafeleségek nemrég

jelezték visszatérési szándékukat Nagy-Britanniába, azonban a londoni belügy ezt megtagadta tőlük, és még a brit állampolgárságuktól is megfosztották őket.

A 28 éves Zarának azonban van öt, nyolc év alatti fia, akik közül ketten Nagy-Britanniában születtek, a többiek pedig Szíriában.

Várhatóan mind az öt gyereknek el fogják ismerni a brit állampolgárságát, de az még nem világos, hogy hosszabb távon mi lesz velük.

Reema februárban nyilatkozott a The Telegraphnak, és interjújában megerősítette a konzervatív napilapnak, hogy

Mivel az Iqbal nővérek szülei Pakisztánban születtek, ezért nagy valószínűséggel a lányaik is rendelkeznek pakisztáni állampolgársággal, így oda – elméletileg – hazatérhetnek.

A pakisztáni hatóságok azonban még nem reagáltak az üggyel kapcsolatosan.