A közép-európai térség nagyságrendileg 83 millió választópolgárából 61 millió bevándorlásellenes – derül ki a Nézőpont Intézet kilenc közép-európai országban végzett közvélemény-kutatásából. Ettől valószínűleg nem független Soros György megítélése a régióban, több mint 30 millióan rossz véleménnyel vannak róla, és csak 14 millióan nyilatkoztak úgy, hogy jót gondolnak a magyar származású üzletemberről.

Az utóbbi hetekben vita alakult ki Magyarország és a Bizottság között a migrációval kapcsolatos tervekről, ezért fontos tudni, hogy a közép-európai polgárok miként viszonyulnak a bevándorláshoz. A kilenc országban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában) végzett közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a közép-európai régió választópolgárai egyértelműen elutasítják a migrációt, ezáltal pedig a magyar kormány álláspontján vannak.

A térségben hozzávetőleg 83 millió választópolgár él, közülük a kutatás alapján számítva 61 millióan gondolják úgy, hogy az Európán kívülről érkező bevándorlás rossz. Mindössze 16 millióan gondolják úgy, hogy jó a kontinensre érkező bevándorlás. Csehország, Bulgária és Magyarország esetében a legnagyobb a migrációt elutasítók aránya, de még a leginkább megengedő Lengyelországban is 22 millió ellenzőre is csak 9 millió migrációpárti jut.

A legtöbb bevándorlásellenes értelemszerűen a legnagyobb lélekszámú Lengyelországban van, Romániában 12, Csehországban majdnem minden választókorú, tehát 8 millió fő. Magyarországon a 8 millió szavazópolgárból 7 millió ellenzi a migrációt. 1 millió fő, vagy az alatti számban vannak bevándorláspártiak Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában és Magyarországon is.

Soros Györgyről 31 millió közép-európainak van rossz véleménye, és csak 14 milliónak jó. 38 millióan nem ismerik, vagy nem tudnak róla véleményt alkotni. Egyértelműen látszik az adatokból, hogy amelyik országban többen ismerik, ott többen vannak azok is, akik elutasítják a személyét. Szlovákiában, Romániában és Magyarországon a választópolgárok több,ú mint fele ismeri és nem kedveli az üzletembert, Csehországban és Szlovéniában viszont a szavazókorúak többsége nem ismeri Soros Györgyöt.

Módszertan
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országonként 1000-1000 fő telefonos megkérdezésével készült Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában 2019 februárjában. A minta országonként reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.