Függesszék fel a vízumok kiadását az algériaiaknak, kéri Marine Le Pen

2019.03.12. 21:45

Arra kérte a bevándorláspárti liberális francia kormányt Marine Le Pen, hogy függesszék fel az algériai állampolgárok számára történő vízumkiadást, megelőzve ezáltal a súlyos belpolitikai válság sújtotta észak-afrikai ország destabilizálódása esetén bekövetkező migrációs hullámot.

„Észszerű intézkedés felfüggeszteni a vízumkiadásokat” – mondta a BFMTV-RMC televízióban a Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) nevű bevándorlásellenes jobboldali párt vezetője.

Marine Le PenForrás: AFP/Thomas Samson

A politikus apja és az FN volt elnöke, Jean-Marie Le Pen ugyanezt a javaslatot tette közzé a Twitteren.
Algéria destabilizálódása holnap igen jelentős migrációs hullámot idézhet elő. Vannak ugyanis megállapodások Algéria és Franciaország között, amelyek rendkívül megkönnyítik az algériaiak beutazását– fejtette ki.

„A múltban Algéria nagyon nehéz polgárháborús időket élt át, és minden jelentős tömegmozgásokat idézhet elő, amelyeket nem leszünk képesek kezelni” – tette hozzá Le Pen egy nappal az után, hogy Abdelaziz Bouteflika algériai elnök az óriási tömegtüntetések hatása bejelentette: nem indul ötödik elnöki mandátumáért, és korlátlan időre elhalasztják az április 18-ra kitűzött elnökválasztást.

Az algériaiaknak kiadott vízumok száma 2018-ban csökkent az előző évhez képest: mintegy 297 100 vízumot adtak ki, míg a 2017-ben 413 976-et – közölte a párizsi belügyminisztérium.

Az algériaiak számára vízumkönnyítések vannak érvényben: francia állampolgárok házastársai, illetve rokonai számára például nem kell tartós tartózkodási vízumot kiváltani.

A mostani tüntetések, a belpolitikai káosz és a rendkívül rossz gazdasági helyzet miatt ez a szám ismét megnőhet, és milliók mehetnek Európába, elsősorban Franciaországba.

Erről itt írtunk.

Marine Le Pen párhuzamot vont Algéria és Franciaország, illetve sok más ország között, ahol „szomjúhozzák a demokráciát”.

A politikus egyúttal felszólította Bouteflikát, hogy tájékoztasson pontosan a terveiről és a leendő választás menetrendjéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK