Özönlenek a migránsok Svédországba: nagy veszély fenyeget

Dánia, bevándorlók, migránsok
Migrants, mainly from Syria, wait to board a train to Sweden at the train station in Padborg, Denmark on September 10, 2015. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER +++ DENMARK OUT +++ (Photo by CLAUS FISKER / SCANPIX DENMARK / AFP)
Vágólapra másolva!
Választási ígéretével szemben nem lassítja, hanem gyorsítja az országba érkező migrációt a bevándorláspárti baloldali kormány Svédországban. Nemcsak a családegyesítéseket könnyítené meg a szocdem kabinet, hanem az Iszlám Állam terroristáinak a rokonait is szívesen látná. A következő évtizedekben is óriási veszély fenyegeti a skandináv országot.
Vágólapra másolva!

A hosszú hónapok után nagy nehezen megalakult kisebbségi baloldali svéd kormány a választási ígéretével szemben további bevándorlókat kíván az országba telepíteni, vagy épen megkönnyíteni a bejutást.

Egy új jogszabály értelmében azok is élhetnek majd a családegyesítés jogával, akik nem kaptak menekültstátuszt az országban.

Emiatt csak a következő három évben 8400 fővel nőhet a bevándorlók száma. Morgan Johansson migrációügyi miniszter szerint ez a jogszabály erősítheti a bevándorlók integrációját a skandináv országban, de azt már nem magyarázta el, hogy miért.

Továbbra sem fog leállni a Svédországba irányuló migráció a bevándorláspárti kormány döntései miatt Forrás: AFP/Claus Fisker

Könnyebb lesz tartózkodási engedélyt szerezni

"Úgy gondolom, ez egy nagyon jó humanitárius üzenet, mivel a Svédországban lévő, de még menedékjogot nem kapott férfiakkal olyan nők és gyerekek jönnek majd, akik még különféle táborokban vannak" – mondta a miniszter, és szavaiból is egyértelműen kiderült, hogy az elmúlt években nagyrészt férfiak érkeztek az országba, akik sok esetben szándékosan hagyták hátra a családjuk többi részét. Egy másik csoportot az úgynevezett kísérő nélkül érkezett gyermekek adják, azonban többükről mára már kiderült, hogy egyáltalán nem gyerekek, hanem már rég felnőttek.

Nemcsak a családegyesítések terén tesz liberalizációs lépéseket a bevándorláspárti baloldali kormány, hanem azoknak a tartózkodási engedélyét is meghosszabbíthatják, akik nem kaptak menekültstátuszt. A migrációs miniszter azzal indokolta ezt a változtatást, hogy

humanitárius okokból lehet szükséges a tartózkodási engedély meghosszabbítása.

Nagy ellentmondások

A mostani törvénymódosítások olyan személyeknek nyújthatnak mentőövet, mint az a 19 éves, magát homoszexuálisnak mondó iráni férfi, aki 2017-ben érkezett Stockholmba, majd tért át a keresztény hitre. A svéd hatóságok azonban nem adtak neki menekültstátuszt, mivel szerintük a férfi hazudott a helyzetéről. A helyzetet bonyolítja, hogy Svédország egyéb okokra hivatkozva 8000 üldözött keresztényt is ki akar utasítani, és most pont az új jogszabály lehetőségeként számukra kedvező fejlemény állhat be.

Folyamatosan nő az elkövetett bűncselekmények száma Svédországban Forrás: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/Jonathan Nackstrand

Morgan Johansson az új jogszabályok bevezetése miatt meglehetősen nagy önellentmondásba keveredett, mivel a választási ígérete valóban az volt a kormánynak, hogy csökkenti az országba érkező bevándorlók számát. A miniszter el is mondta nyilvánosan, hogy csökkent a beérkezők száma, azonban ez nem felelt meg a valóságnak.

A Svéd Bevándorlási Hivatal adatai szerint minden idők harmadik legtöbb tartózkodási engedélyét 2018-ban adták ki (132 696 fő).

Szíria, India, Afganisztán, Thaiföld, Eritrea, Irak, Kína, Pakisztán, Irán és Szomália volt az első tíz helyen a befogadottak kiindulási országát tekintve.

Óriási veszély fenyeget

Jól látható, hogy a befogadás annak ellenére sem állt le, hogy a svéd társadalom egy tavaly decemberben közölt felmérés szerint egyértelműen azt szeretné, hogy csökkenjen a migráció. 53 százaléka a megkérdezetteknek mondta azt, hogy csökkenteni kell a skandináv országba érkezők számát. Ezzel szemben nemhogy csökkenne az országba érkező migránsok száma, hanem Stefan Lövfen bevándorláspárti szocdem kormányfő arról beszélt, hogy nem fogják elvenni azon svédek állampolgárságát, akik korábban az Iszlám Állam kötelékében harcoltak, és most vissza akarnak térni a skandináv államba.

Magnus Ranstorp a kormányfői nyilatkozattal kapcsolatban arról beszélt, hogy nemcsak az ISIS harcosai jelentenek komoly biztonsági kockázatot, hanem az is, ha a családtagjaik velük együtt térnek vissza a skandináv államba. A terrorizmus-szakértő szerint

az Iszlám Állam keretein belül a családtagok is komoly kiképzést kaptak, és a gyerekeket is megtanították a fegyverhasználatra, identitásuk egy jelentős része az ISIS-hez kötődik.

Svédország azonban nincs abban a mentális állapotban, hogy ezeket az embereket befogadja és megváltoztassa, ennek levét pedig 15-20 év múlva fogják meginni – fogalmazott a szakértő.

Svédországba tárt karokkal várják az Iszlám állam harcosait Forrás: Youtube

Egyre több a bűncselekmény

Mint arról korábban beszámoltunk, a svéd kormány bevándorlást támogató politikájában nem várható változás, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák tovább romlottak. 1975 óta a szexuális bűncselekmények száma 1666 százalékkal emelkedett. A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már

2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A skandináv államban tavaly mintegy 1,54 millió bűncselekmény történt, és ez 2 százalékos növekedés 2017-hez képest.

A nőkkel szembeni támadások aránya 3 százalékkal nőtt 2017-hez képest, míg a gyerekekkel szembeni támadások száma 1 százalékkal emelkedett.

A bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal nőtt 2018-ban, míg a gyerekek esetében ez a szám 13 százalékkal emelkedett.

A felnőtt nők esetében 6 százalékos emelkedést, míg a felnőtt férfiak körében 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Csökkent ugyanakkor a lopások és a betörések száma.