Lövöldözés volt egy brazil iskolában, tíz halott

Attack on State School in Suzano
SP - Sao Paulo - 03/13/2019 - Attack on State School in Suzano - Agents follow in the inner part of the school. Two gunmen open fire on students of the Raul Brasil State School in the city of Suzano in Greater Sao Paulo, there are students among the victims, the school principal came to an end, the 2 shooters committed suicide after the attack. Photo: Suamy Beydoun / AGIF
Vágólapra másolva!
Legalább tíz ember, köztük hat gyerek meghalt Brazíliában, ahol két ismeretlen tettes nyitott tüzet egy általános iskolában, majd önmagukkal is végeztek. Később kiderült, hogy az iskola két korábbi tanulója, egy a 17 és egy 25 éves fiatalember volt a támadó.
Vágólapra másolva!

Lövöldözés volt egy Sao Paulo külterületén található Raúl Brasil általános iskolában szerdán. A Reuters híradása szerint két ember támadt az iskolára, ahova körülbelül 1000, 11 éa 15 év közötti gyerek jár.

Joao Doria, Sao Paulo állam kormányzója szerint a támadásban

legalább tíz ember meghalt, köztük két tanár és hat gyerek, továbbá a két támadó,

akik a lövöldözést követően végeztek magukkal is.

Doria a helyszínre ment, majd kinyilvánította részvétét az áldozatok családjainak.

"Lesokkolt mindaz, amit abban az iskolában láttam. Ez a legszomorúbb dolog, amit életemben láttam" – mondta Doria.

Hatóságok a helyszínen Forrás: AGIF/Suamy Beydoun/AGIF/Suamy Beydoun

A két támadó, a 17 és 25 éves társa, akik a hatóságok szerint az iskola egykori diákjai voltak. Mielőtt odaértek volna, megölték az egyik közeli autókölcsönző tulajdonosát is, majd onnan elloptak egy autót is.

A brazil katonai rendőrség egyik szóvivője szerint nyolc ember – köztük a két támadó – a helyszínen, két ember pedig a kórházban halt meg.

A lövöldözésben 10 ember sebesült meg, többük állapota válságos.

A támadók indítéka továbbra sem ismeretes.

Várakozó tömeg az iskola előtt Forrás: AGIF/Suamy Beydoun/AGIF/Suamy Beydoun

A helyszínre számos mentőegység és a katonai rendőrség két helikoptere érkezett. Marcelo Salles Sao Paulo-i rendőrfőnök utólag arról számolt be, hogy

a két fegyveres fiatalnál egy 38-as kaliberű kézifegyvert, gyorstöltőt, egy számszeríjat és otthoni készítésű robbanószerkezetet találtak.

Salles hozzátette, hogy a rendőrség nyolc perccel a lövöldözés kezdete után kiért a helyszínre, de a támadók akkora már végeztek magukkal is.

Nem sokkal korábban, az iskolától körülbelül 500 méterre is volt egy lövöldözés, de egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a két eset között.

Ugyan Brazília a világ egyik legveszélyesebb országa, az iskolai lövöldözések ritkának számítanak. A legutóbbi súlyosabb ilyen eset 2011-ben volt, ekkor 12 tanulót ölt meg egy korábbi diák Rio de Janeiróban.