Csupa rejtély a New York-i maffiafőnök lelövése

Francesco Cali meggyilkolása
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 14: Police stand near where reputed mob boss Francesco Franky Boy Cali lived and was gunned down on March 14, 2019 in the Todt Hill neighborhood of the Staten Island borough of New York City. Cali, 53, was a top leader of New Yorks notorious Gambino crime family, according to federal prosecutors. He was shot and killed Wednesday by an unidentified assailant just after 9 p.m., according to police. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Frank Calit szerda éjjel lőtték agyon otthonának közelében az utcán. Ezzel gyakorlatilag lefejeztek egy híres maffiacsaládot, de nem csak az amerikai alvilágnak fájhat „Franky Boy” halála. Az olasz Polizia di Stato szerint Cali a szicíliai maffiának is a tagja volt, és évtizedek óta közvetített a Gambinók és az „otthoniak” között. 
Vágólapra másolva!

Az 53 éves férfit, az öt nagy múltú maffiacsalád egyikének vezérét, többször eltalálta gyilkosa szerda éjjel Staten Islanden lévő otthona közelében – írta meg a BBC.

Nem halt meg azonnal, még bevitték a kórházba, de már nem érte meg a reggelt.

Szemtanúk szerint a támadó kék autóval érkezett a tetthelyre.

Azt is látták, hogy legalább hatszor lőtt, majd áthajtott Cali testén, mielőtt elmenekült volna.

A lövések hangjára a Gambino család tagjai kiszaladtak Calihoz.

Szemtanúk látták, hogy elsírták magukat a földön heverő don mellett.

Rendőrök Cali meggyilkolásának helyszínén Forrás: AFP/2019 Getty Images/Spencer Platt

Évtizedek óta ez volt az első olyan eset, amelyben egy maffiafőnököt nyilvános helyen likvidáltak.

Utoljára 1985-ben történt ilyen,

akkor John Gotti megbízására agyonlőtték Paul Castellanót, a Gambino család fejét egy New York-i étteremben.

Van egy gyanúsított

Szombaton jelentették be, hogy a New York-i rendőrök letartóztattak egy 24 éves férfit a gyilkossággal kapcsolatban.

Anthony Comellónak hívják, és nincs priusza.

Ez tény. Ahogy az is, hogy ott járt a maffiavezér likvidálásának helyszínén nem sokkal a gyilkosság előtt. Március 13-án este negyed 10-kor rögzítette a férfit a család otthonánál felszerelt biztonsági kamera.

A felvételen jól látható, hogy becsönget a házba, Cali pedig ajtót nyit.

Anthony Comello Forrás: Ocean County Jail

Mint kiderült, azért ment oda, mert teherautójával beletolatott a maffiavezér autójába. Beszélgettek egy percig, majd Comello lehajolt és felvette a földről Cali autójának a rendszámtábláját. Ekkor a maffiavezér úgy döntött, elsétál az autójáig, hogy visszategye rá.

Ebben a pillanatban érték a lövések, amelybe nem sokkal később belehalt.

A nyomozók most úgy gondolják,

Comellónak köze lehetett a támadáshoz, mivel gyakorlatilag kicsalogatta az áldozatot az utcára,

de sok kérdésre kell még választ találniuk.

– idézte a nyomozást vezető Dermot F. Sheát a The New York Times.

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Spencer Platt

A nyomozók szerint Comello nem maffiózó, és semmilyen bűncselekményt nem követett el eddig. Bár egyszer felmerült, hogy terrorista lehet, mivel furcsán viselkedett a bíróságon, de kiderült, hogy ez sem igaz. Így egyelőre sokkal több a kérdés Cali halálával kapcsolatban, mint a válasz, de ez azért nem csoda, hiszen még csak most kezdtek el nyomozni.

Az viszont már kiderült, hogy a maffiafőnök autójáról rögzítettek ujjlenyomatokat, de azt nem árulták el, hogy Comellóét találták-e meg rajta.

Ugyanakkor még ez sem jelenti azt, hogy ő maga gyilkolta meg a „nagyembert”, mindössze azt, hogy hozzáért az autójához.

Erre az a 9 mm-es pisztoly adhatna választ, amivel eltalálták, ám az egyelőre nincs meg.

Kinek állhatott útjában Frank Cali?

Ahhoz, hogy a kérdésre választ kaphassunk, tudnunk kell, ki volt a Gambino család legutóbbi vezére, és

hogyan lett Capo Crimine vagyis Don „Gambino”.

Francesco Paolo Augusto Calì 1965. március 26-án szicíliai bevándorlócsaládba született New Yorkban. Édesapjának, aki még Palermóban látta meg a napvilágot, háztartási üzlete volt szülővárosában, és egy videótára Bensonhurstban, Brooklynban. Sosem volt priusza, annak ellenére, hogy a neve felmerült a híres Pizza Connectionben, a maffiaellenes ügyben, az Egyesült Államok leghosszabb ideig tartó tárgyalásán.

Frank Cali letartóztatása idején Forrás: AFP/Handout

Frank a hírhedt John Gambino, vagyis a don unokaöccse volt.

Már nagyon fiatalon szoros kapcsolatba került az egykor hatalmas szicíliai maffiacsaláddal, amelyet Salvatore Inzerillo vezetett.

Emellett egy másik híres New York-i maffiacsaládhoz, a Bonannókhoz is kötődik rokoni szálakkal.

A fiatal Cali John Gotti emberének, Jackie D'Amicónak dolgozott Brooklynban. Az FBI-nál 1997. január óta számít a Gambino család tagjának, és azt is tudják, hogy D'Amicóval együtt emelkedett a ranglétrán. Cali számos import-export céget vezetett Brooklynban, beleértve a Fort Hamiltonban lévő Circus Fruits Wholesale-t is, miközben

folyamatosan segített a kábítószer-kereskedelemben üzletelő Cosa Nostra-tagoknak New Yorkban.

A férfit 2008. február 8-án tartóztatták le egy nagyszabású, Old Bridge fedőnevű maffiaellenes akcióban, amely után gyakorlatilag megszűnt a szicíliai maffia és a Gambino család közötti kábítószer-kereskedelem.

Az ügyészek rablással, zsarolással és összeesküvéssel vádolták meg, és a Gambinók szicíliai nagykövetének nevezték Frank Calit, aki

2008. június 4-én bűnösnek vallotta magát abban, hogy pénzt szedett be a maffiavezér megbízására. Közel egy évig ült rácsok mögött, 2009. április 6-án viszont kisétált a börtön kapuján. Mivel gyakorlatilag gyerekkorától kezdve köze van a szervezett bűnözéshez, számtalan embernek állhatott útjában „Franky Boy”, aki

6 évvel a kiszabadulása után vált igazán nagy emberré az amerikai alvilágban.

Évtizedek óta ez volt az első

Az után, hogy 1985-ben az egyik helyi étteremben agyonlőtték az akkori Gambino keresztapát, Paul Castellanót, a merénylet megbízója, John Gotti vette át a család irányítását. Az új keresztapa 1992-ben került börtönbe, ott is halt meg 2002-ben.

A Gambinók családfája Forrás: Pinterest

Ezután ugyan csökkent a család hatalma, de nem szűnt meg teljesen.

Frank „Franky Boy” Cali 2015-ben vette át a szervezetet a Domenico Cefalútól.

Staten Island egyébként valóban kötődik a maffiához, Paul Castellanónak is volt itt háza, akárcsak Calinak, de itt állt a fiktív keresztapa, Don Corleone otthona is az 1972-ben forgatott filmben.

Carmine Persico Forrás: Origo

A szervezett bűnözésből élő szicíliai-amerikai

Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo és Bonanno családok évtizedek óta irányítják a New York-i alvilágot.

Nem ritka, hogy ír róluk az amerikai sajtó. Két hete például Carmine Persico, a Kígyó került a hírekbe, amikor a Colombo család néhai keresztapja 85 éves korában meghalt. Az egykori dont még 33 évesen 139 éves börtönbüntetésre ítélték.

A túlélő, mint megbízó?

Egyelőre tehát rejtély, ki és miért végzett Calival, vagyis mi volt a gyilkosság indítéka.

Az viszont tény, hogy szerdán, éppen azon a napon, amikor a Gambino keresztapa meghalt, a Bonanno család két vezetőjét, ifjabb Joseph Cammaranót és John Zancocchiót felmentették egy manhattani bíróságon,

ahová zsarolás és összeesküvés miatt kerültek.

Pár hónappal korábban pedig „másképpen” is rátámadtak a Bonnano családra. Akkor nem egy bíróval néztek farkasszemet. Tavaly októberben egy bronxi étteremben agyonlőtték a Bonannókhoz kötődő, 71 éves Sylvester Zottolát. Ez 3 hónappal az után történt, hogy a fiára, Salvatore Zottolára is rálőtt egy fegyveres. A férfi túlélte a támadást. Vajon Zottolának köze van Cali meggyilkolásához, vagy valaki más rendelte meg, netán Comello egyedül cselekedett, de akkor mi lehetett az indíték?