Lelőtték az egyik New York-i maffiacsalád fejét

Vertical
(FILES) In this file handout photo released on February 7, 2008 by Italian Police shows Frank Cali, presumed Mafia member suspected of drug trafficking in Sicily and arrested in the operation codenamed "Old Bridge on February 7, 2008. - Frank Cali, the Gambino crime family boss, was shot and killed in Staten Island on March 13, 2019, US media reported. (Photo by Handout / POLIZIA ITALIANA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Otthona előtt lőtték le a hírhedt New York-i Gambino maffiacsalád fejét, Frank Calit. Több mint 30 éve nem öltek meg családfőt az olasz-amerikai bűnszervezetekben.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint az 53 éves férfit szerdán többször is meglőtték Staten Island-i házánál, majd később a kórházban halt meg. Szemtanúk szerint a gyilkosa egy kék autóval hajtott el a helyszínről.

A helyi sajtó szerint

már több mint három évtizede, 1985 óta ez az első célzott kivégzés az olasz-amerikai bűnszervezeten belül, ami főnököt céloz.

A Gambino család ráadásul a város alvilágát irányító öt legendás maffiacsalád egyike a Bonannók, a Colombók, a Genovesék és a Lucchesék mellett. Családfő megölése pedig hagyományosan csak a többi főnök beleegyezésével történhet. Ha kívülről történt a gyilkosság, vagy belülről, de engedély nélkül, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A szemtanúk ráadásul arról is beszámoltak, hogy

a maffiavezért legalább hatszor lőtte meg a támadója, ezután pedig még át is hajtott rajta a kocsijával.

Családtagjai ezután kirohantak az utcára, majd Frank Cali teste mellett sírva várták a mentőket.

Frank Cali Forrás: AFP/Handout

A rendőrség egyelőre nem derítette fel a motivációt a gyilkosság mögött, és a nyomozás jelenlegi szakaszában még senkit sem tartóztattak le.

Az utolsó maffiafőnök, akit megöltek, az Paul Castellano volt, akit 1985-ben lőttek le egy étterem előtt. A rendőrség szerint Frank Cali, akinek a beceneve „Frankie fiú” volt, 2015-ben vette át az irányítást a Gambino családban Domenico Cefalutól. Előtte 2008-ban 16 hónapra ítélték el zsarolásért, de ezen kívül nem találtak rajta fogást. Abban a Gambino családban volt főnök egyébként, amelyet a legtöbben onnan ismerhetünk, hogy ennek a bűnszervezetnek volt a feje a hírhedt maffiaceleb, John Gotti is.

További érdekesség, hogy

Staten Island Todt Hill nevű része gyakorlatilag már egybeforrt a maffiavilággal.

A most meggyilkolt családfő előtt korábban a már említett és szintén kivégzett Paul Castellano is itt lakott. De minden idők egyik legfantasztikusabb filmjében, A keresztapában Don Corleone rezidenciájának is egy itteni villa adott otthont a forgatások alatt.