Lelőtték az egyik New York-i maffiacsalád fejét

2019.03.14. 10:35

Otthona előtt lőtték le a hírhedt New York-i Gambino maffiacsalád fejét, Frank Calit. Több mint 30 éve nem öltek meg családfőt az olasz-amerikai bűnszervezetekben.

A rendőrség szerint az 53 éves férfit szerdán többször is meglőtték Staten Island-i házánál, majd később a kórházban halt meg. Szemtanúk szerint a gyilkosa egy kék autóval hajtott el a helyszínről.

A helyi sajtó szerint már több mint három évtizede, 1985 óta ez az első célzott kivégzés az olasz-amerikai bűnszervezeten belül, ami főnököt céloz. A Gambino család ráadásul a város alvilágát irányító öt legendás maffiacsalád egyike a Bonannók, a Colombók, a Genovesék és a Lucchesék mellett. Családfő megölése pedig hagyományosan csak a többi főnök beleegyezésével történhet. Ha kívülről történt a gyilkosság, vagy belülről, de engedély nélkül, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A szemtanúk ráadásul arról is beszámoltak, hogy a maffiavezért legalább hatszor lőtte meg a támadója, ezután pedig még át is hajtott rajta a kocsijával. Családtagjai ezután kirohantak az utcára, majd Frank Cali teste mellett sírva várták a mentőket.

Frank CaliForrás: AFP/Handout

A rendőrség egyelőre nem derítette fel a motivációt a gyilkosság mögött, és a nyomozás jelenlegi szakaszában még senkit sem tartóztattak le.

Az utolsó maffiafőnök, akit megöltek, az Paul Castellano volt, akit 1985-ben lőttek le egy étterem előtt. A rendőrség szerint Frank Cali, akinek a beceneve „Frankie fiú” volt, 2015-ben vette át az irányítást a Gambino családban Domenico Cefalutól. Előtte 2008-ban 16 hónapra ítélték el zsarolásért, de ezen kívül nem találtak rajta fogást. Abban a Gambino családban volt főnök egyébként, amelyet a legtöbben onnan ismerhetünk, hogy ennek a bűnszervezetnek volt a feje a hírhedt maffiaceleb, John Gotti is.

További érdekesség, hogy Staten Island Todt Hill nevű része gyakorlatilag már egybeforrt a maffiavilággal. A most meggyilkolt családfő előtt korábban a már említett és szintén kivégzett Paul Castellano is itt lakott. De minden idők egyik legfantasztikusabb filmjében, A keresztapában Don Corleone rezidenciájának is egy itteni villa adott otthont a forgatások alatt.