Hintőportól lett rákos egy amerikai nő, hatalmas kártérítést kap

2019.03.14. 11:21

29 millió dollár – nagyjából nyolcmilliárd forint – kártérítés kifizetésére kötelezte a Johnson&Johnsont egy kaliforniai bíróság, ugyanis az általuk forgalmazott hintőportól lett daganatos beteg egy amerikai nő. A nagyvállalatnak nem az első, és vélhetően nem is az utolsó elvesztett pere: az elmúlt években több százmillió dollárnyi kártérítésre kötelezték őket az állítólagos azbesztet tartalmazó hintőpor miatt. 

A kaliforniai legfelsőbb bíróság szerdai döntése szerint a nő daganatos betegségét (mellhártyarák) a Johnson and Johnson hintőpora okozta, ezért a nagyvállalatot 29 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte – írta a Foxnews.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

Hogy mekkora bajban van a nagyvállalat, azt jól jelzi, hogy országszerte 13 ezer hasonló, a hintőporhoz köthető per van folyamatban.  A cég fellebbezni fog, ügyvédeik eljárási és bizonyítási hibára hivatkoznak, mint mondták, több tanulmányuk azt bizonyítja, hogy a hintőporuk nem tartalmaz a rákos megbetegedést okozó azbesztet.

A nő az 1960-70-es években használta a terméket, a mellhártyarákot 2017-ben diagnosztizálták nála. A bíróság két nap alatt hozta meg az ítéletet, amit a következő hónapokban több hasonló ítélet követhet. A bíróság döntésében az is segített, hogy a korai, a 60-as években gyártott hintőporban kimutatták az azbesztet, ami csak évtizedek múltán fejti ki kóros hatását.