Hintőportól lett rákos egy amerikai nő, hatalmas kártérítést kap

Johnson and Johnson hintőpor
--FILE--A customer shops for a bottle of Johnson's baby powder of Johnson & Johnson at a supermarket in Yichang city, central Chinas Hubei province, 28 June 2013. Johnson & Johnson is seeking acquisitions and aiming to expand in China despite facing a variety of challenges there, including a slowdown in the country’s economy. Johnson & Johnson, which makes everything from prescription drugs and medical devices to Band-Aids and Listerine mouthwash, wants to boost its pharmaceutical sales in China by zeroing in on treatment for highly prevalent diseases, such as lung cancer, Chief Executive Alex Gorsky said in an interview with The Wall Street Journal on Monday (10 November 2014). Medical devices accounted for half of the New Brunswick, N.J.-based company’s roughly $3 billion in China sales last year, which jumped 10% from 2012.
Vágólapra másolva!
29 millió dollár – nagyjából nyolcmilliárd forint – kártérítés kifizetésére kötelezte a Johnson&Johnsont egy kaliforniai bíróság, ugyanis az általuk forgalmazott hintőportól lett daganatos beteg egy amerikai nő. A nagyvállalatnak nem az első, és vélhetően nem is az utolsó elvesztett pere: az elmúlt években több százmillió dollárnyi kártérítésre kötelezték őket az állítólagos azbesztet tartalmazó hintőpor miatt. 
Vágólapra másolva!

A kaliforniai legfelsőbb bíróság szerdai döntése szerint a nő daganatos betegségét (mellhártyarák) a Johnson and Johnson hintőpora okozta, ezért a nagyvállalatot 29 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezte – írta a Foxnews.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

Hogy mekkora bajban van a nagyvállalat, azt jól jelzi, hogy

országszerte 13 ezer hasonló, a hintőporhoz köthető per van folyamatban.

A cég fellebbezni fog, ügyvédeik eljárási és bizonyítási hibára hivatkoznak, mint mondták, több tanulmányuk azt bizonyítja, hogy a hintőporuk nem tartalmaz a rákos megbetegedést okozó azbesztet.

A nő az 1960-70-es években használta a terméket, a mellhártyarákot 2017-ben diagnosztizálták nála. A bíróság két nap alatt hozta meg az ítéletet, amit a következő hónapokban több hasonló ítélet követhet. A bíróság döntésében az is segített, hogy a korai, a 60-as években gyártott hintőporban kimutatták az azbesztet, ami csak évtizedek múltán fejti ki kóros hatását.