Donald Trump együttérzését fejezte ki az új-zélandi miniszterelnöknek a terrortámadás miatt

2019.03.15. 23:09

Donald Trump amerikai elnök pénteken együttérzését fejezte ki Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek a Christchurch városának két mecsete ellen elkövetett merényletek miatt. A 49 halálos áldozatot követelő terrorcselekményekre tekintettel megszigorították az amerikai mecsetek védelmét is.

Az amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Jacinda Ardernnel.

Donald Trump az elmúlt huszonnégy óra szörnyűséges eseményének nevezte a terrortámadásokat.

Együttérzésünket fejeztem ki Új-Zélanddal, és jeleztem, hogy az Egyesült Államok kész minden segítséget megadni. Új-Zéland, szeretünk!

- írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök.

Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű emberi jogi ernyőszervezet igazgatója pénteken nyilatkozatban ítélte el a terrortámadást. Mint fogalmazott, a világ valamennyi muszlim vallású embere gyászol.

Az Egyesült Államokban péntektől megszigorították a mecsetek védelmét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) gyalázatos és gyáva cselekményként ítélte el a Christchurchben történteket. Közleményükben azt írták, a terrorizmus semmivel sem igazolható bűncselekmény.

„A Biztonsági Tanács tagjai megerősítették, hogy a terrorizmus különböző megjelenési formáiban az egyik legnagyobb fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra" - fogalmaz a tizenöt tagú testület közleményében. A BT-ben egy ötperces néma csenddel emlékeztek a pénteki merényletek áldozataira.

KAPCSOLÓDÓ CIKK