Élőben közvetítette a terrorista az új-zélandi mészárlást: 49 halott - videó

Új-Zéland, terror, terrortámadás, lövöldözés, mecset
An image grab from TV New Zealand taken on March 15, 2019 shows New Zealand police officers cordoning the area near the mosque following a shooting in Christchurch. - At least one gunman who targeted crowded mosques in the New Zealand city of Christchurch killed a number of people, police said, with Prime Minister Jacinda Ardern describing the shooting as "one of New Zealand's darkest days". (Photo by Laurent FIEVET / TV New Zealand / AFP) / New Zealand OUT / XGTY----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / TV New Zealand / NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS- NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
Katonai ruhába öltözött fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen. Az első hírügynökségi jelentések szerint több százan voltak a mecsetben, ahonnan néhány kilométerre, egy másik helyen is terrortámadás történt. A legfrissebb adatok szerint 49-en haltak meg.
Vágólapra másolva!

A terrortámadásnak a legfrissebb hírek szerint legalább 49 áldozata van. Korábban 40 halálos áldozatról és húsz súlyos sebesültről szóltak a jelentések.
A város központjában lévő

- mondta a rendőrfőkapitány, aki nagyon alaposan kiterveltnek nevezte a kettős merényletet.

Az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetője. Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

A rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén,

ezeket hatástalanították.

Az egyik elkövetőjének autójában lévő fegyverekről készült felvétel Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Már a rendőrség is megerősítette, amit az Otago Daily Times új-zélandi hírportál korábban megírt, hogy

az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre.

Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

Forrás: AFP/Laurent Fievet

Jacinda Ardern miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok

megemelték a terrorfenyegetettség szintjét,

ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken.
Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet jól megtervezett terrortámadás volt - tette hozzá.

A Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecset Forrás: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. Az Otago Daily Times értesülése szerint

az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

A The Guardian összefoglalója szerint a négy fegyveres között van egy nő is. Mike Bush rendőrfőnök arra kérte a környéken élőket, hogy ne menjenek az imahelyekre, és zárkózzanak be otthon.

Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: "Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja." Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

Forrás: AFP/Flynn Foley

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat egy időre bezárták.

Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként - közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal.

- mondta Scott Morrison.

Az indonéz külügyminiszter közölte, hogy a Maszdzsid al-Núr mecsetben hat indonéz állampolgár tartózkodott a merénylet idején, közülük háromnak nem esett bántódása, a másik hármat még keresik.

Boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott a merénylő

Az ausztrál merénylő által rögzített videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé.

A felvételen egyebek között Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt dicsőítő szerb nacionalista dalt hallani.

Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért ítélte el. Az AP szerint a YouTube videómegosztó oldalon is megtalálható dal videóklipje lesoványodott muszlimokat mutat egy szerb fogolytáborban a délszláv háború idején. „Óvakodj az usztasáktól és a törököktől" - hallani a dalszövegben. Az AP szerint ezek a boszniai horvátokra és muszlimokra használt lealacsonyító kifejezések.