Román miniszterelnök: Támogatjuk a nemzeti önazonosság szabad kifejezését

2019.03.15. 13:29

Viorica Dancila román miniszterelnök a romániai magyarokhoz intézett március 15-ei ünnepi köszöntőjében arról biztosította a nemzetiségeket, hogy a román állam továbbra is teljes elköteleződéssel támogatja a nemzeti önazonosság szabad kifejezését, a nyelvi és kulturális értékek, valamint a hagyományok megőrzését.

Dancila köszöntőjében kifejtette, hogy a nemzeti és kulturális önazonosság támogatása, védelme és kinyilvánítása a román kormány és a román soros EU-elnökség állandó feladatai közé tartozik, ezért Románia erősíteni kívánja az Európai Unió egység a sokszínűségben jelszó által kifejezett alapvető elvét. 

Viorica Dancila román miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Román kormányhivatal/Agerpres/-

A román állampolgárok nemzetiségüktől függetlenül mindig bizonyították, hogy tudnak együtt élni és együtt építeni olyan nyílt társadalmat, amely mindenki számára azonos jogokat és esélyeket biztosít.
Az a tény, hogy a nemzetiségek képviselői ott vannak a román parlamentben és a helyi közigazgatásban, a normalitás jele.Románia modellnek számít ahogy nyitottsággal és pozitív szellemben integrálta a nemzetiségek értékeit és hagyományait, ezért a nemzetiségek kultúrája a román nemzeti örökség részévé vált - mondta a kormányfő.

Dancila azon meggyőződését fejezte ki, hogy mindnyájunk hagyományainak, értékeinek és önazonosságának tiszteletben tartásával, illetve a közös cél által egyesítve jobb életet tudunk teremteni valamennyi állampolgár számára.