A TEK is vizsgálja az új-zélandi terrorcselekményt

Brenton Tarrant, az "ausztrál mészáros".
Vágólapra másolva!
A Terrorelhárítási Központ szombaton közölte az MTI-vel, együttműködik az előző napi új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival Brenton Tarrant magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében.
Vágólapra másolva!

A 49 halálos áldozattal és csaknem ugyanennyi sebesülttel járó merényleteket két mecset ellen hajtotta végre a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves ausztrál férfi, aki ellen már vádat is emeltek a christchurchi körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt.

Brenton Tarrant, az "ausztrál mészáros" Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

A merénylőről, aki átalakított félautomata fegyvert használt, kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon.

Az AP amerikai hírügynökség riportja szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjének autójában lévő fegyverekről 2019. március 15-én Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

A bolgár hatóságok pénteken közölték, hogy vizsgálatot indítottak Brenton Tarrant ügyében.

A férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.

Szétlőtt gépkocsi az egyik mecset közelében Forrás: AFP/Flynn Foley

Szombaton Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy az ottani hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

A TRT török közszolgálati televízió szerint Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban.

Dátummegjelölés nélküli fotó az új-zélandi Christchurch központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetről, a 2019. március 15-én történt terrortámadás egyik helyszínéről Forrás: MTI/EPA/SNPA/Martin Hunter

Ugyancsak szombaton a horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult 2016 év végén, 2017 elején.

A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.