Átalakított fegyverrel lövöldözött az új-zélandi terrorista

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjének autójában lévő fegyverekről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A legtöbb embert megölő férfi ausztrál állampolgár.
Vágólapra másolva!
Átalakított félautomata fegyvert használt a pénteki, két mecset elleni merényletben a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant, aki élőben közvetítette 49 ember lemészárlását. A christchurchi tömeggyilkosnak társa is lehetett a terrortámadásban, ez azonban egyelőre nem tisztázott. Két ember, akit a merénylettel gyanúsítanak, továbbra is őrizetben van. A város polgármestere szerint a muzulmán közösség elleni támadás Christchurch elleni támadás is egyben.
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is

29 sebesültet ápolnak kórházban,

tizenegyen közülük válságos állapotban vannak.

A két christchurchi mecset elleni pénteki támadás során, amelynek a fő gyanúsítottja, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek,

49 ember meghalt, 48 másik pedig megsebesült.

A kormányfő korábban bejelentette, hogy módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, arra utalva, hogy az elkövetőnek volt fegyvertartási engedélye.

Ezeket a feliratos fegyvereket találták a terroritsta kocsijában Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Mike Bush rendőrfelügyelő egy másik sajtóértekezleten közölte, hogy elsődleges feladatának tekinti a közbiztonság szavatolását Új-Zéland-szerte, valamint az áldozatok és az érintett rendőrségi személyzet támogatását.

- tette hozzá Bush. A rendőrfelügyelő nagyra értékelte az emberek, a rendőrök és a mentők bátorságát. Hozzátette, hogy a gyanúsítottat az első telefonos riasztás után 36 perccel elfogták.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere szombaton részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és minden érintettnek. "A muzulmán közösség elleni támadás ellenünk, Christchurch és Új-Zéland ellen irányuló támadás" - mondta.