Ezrek tüntettek a családon belüli erőszak ellen Zágrábban

2019.03.16. 15:42

Több ezren tüntettek szombaton Zágrábban a családon belüli erőszak ellen, és zéró toleranciát követeltek több súlyos eset nyomán.

A közvetlen kiváltó ok egy Pag szigeti eset volt, ahol egy családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyermekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Ez még február végén történt.

Az 54 éves családfő otthonuk első emeletéről dobta ki a három, öt, hét és nyolc éves gyerekeket. A férfit az eset után azonnal előállították a rendőrök és előzetes letartóztatásba helyezték.Forrás: Horvát Rendőrség

A tüntetést egy nemrég alakult társadalmi szervezet, a Spasime (Ments meg) hirdette meg, amely két hét alatt több mint 45 ezer támogatót gyűjtött össze az interneten.A felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben. Azt is szükségesnek látják, hogy a nap bármely órájában felhívható telefonvonalat létesítsenek az áldozatok és fenyegetettek számára.
Nyilvánvaló, hogy az intézmények nem látják el a feladatukat. A statisztikai adatok borzasztóak - mondta a televízióban Jelena Otasevic Babic, a tüntetés egyik főszervezője.

Horvátországban 2012-2017 között 90 nőt gyilkolt meg a partnere vagy volt partnere, vagy más, hozzá közel álló személy.

Egyedült 2017-ben 11 506, családon belüli erőszakos esetet jelentettek be a rendőrségen.
A tüntetők között volt Andrej Plenkovic miniszterelnök is, aki megígérte, hogy foglalkozni fog a kérdéssel.