Közömbösen ült a tárgyaláson a 49 embert lemészárló új-zélandi terrorista

Brenton Tarrant, az "ausztrál mészáros".
Vágólapra másolva!
A 28 éves Brenton Tarrant két mecsetbe rontott be pénteken az új-zélandi Christchurch városában, ahol 49 embert lőtt agyon, mindezt pedig élőben közvetítette a közösségi oldalán. Az egyelőre a hatóságok előtt sem világos, hogy voltak-e társai a merényletben, két másik gyanúsított továbbra is őrizetben van, egyet pedig a kihallgatása után elengedtek.
Vágólapra másolva!

Brenton Tarrant volt fitneszoktató. Fehér ingben, megbilincselve hallgatta végig a vádat, az ülést biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ítéletét, miszerint tömeggyilkosságért vádat emeltek ellene, és

nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén elmondta: egyikük sem bizonyult büntetett előéletűnek,

az ausztrál férfi sem szerepelt eddig a hatóságok nyilvántartásában

a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető cselekmények elkövetői között.

A terrorista, Brenton Tarrant Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Azt még vizsgálják, hogy az őrizetbe vettek közül további két személynek milyen köze van a merényletekhez. A negyedik embert ugyanakkor már szabadon engedték.

A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy Tarrant öt fegyvert - félautomata puskát és pisztolyokat - használt a vérengzéshez, és van fegyvertartási engedélye.

A férfi április 5-én áll ismét a bírák elé.

Élőben közvetített terrortámadás

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Egy vagy több támadó lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt.

A sebesültek száma 48, közülük húsz állapota súlyos.

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás elkövetőjének autójában lévő fegyverekről Forrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Donald Trump amerikai elnök Washingtonban egy sajtóértekezleten kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a christchurchi terrorcselekmények nem tanúskodnak a "fehér nacionalizmus" fokozódásáról. "Gondolom, csupán az emberek kis csoportjáról van szó" - mondta.

Brenton Tarrant ugyanis - mielőtt a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette volna ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél - közzé tett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta. Ebben az amerikai elnököt a "fehér identitás jelképének" nevezi.

Sok a külföldi az áldozatok között

  • Az új-zélandi sajtó ott élő pakisztániaktól kapott tájékoztatás alapján szombaton arról írt, hogy legalább négy pakisztáni van a 49 halott között, beleértve egy kisfiút. Közben a pakisztáni külügyminisztérium ugyancsak szombaton közzétett egy listát, rajta a merényletek után eltűntként nyilvántartott kilenc pakisztáni állampolgárral.
  • Az egyiptomi hatóságok szombati tájékoztatása szerint az afrikai ország négy állampolgára is életét vesztette az előző napi mészárlásban, halálukat már az új-zélandi hatóságok is megerősítették.
  • A jordániai külügyminisztérium közölte, három állampolgáruk halt meg a két mecset elleni támadásban, többen megsebesültek.
  • A szaúd-arábiai tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a merényletnek szaúdi sebesültjei is vannak.
  • Az eltűntként nyilvántartottak között kilenc indiai állampolgár vagy indiai származású ember is van - közölte India új-zélandi nagykövete, emberiesség elleni égbekiáltó bűncselekménynek nevezve a támadást.