Megint elszabadult az erőszak a párizsi utcákon

Vágólapra másolva!
Négy hónappal a sárgamellényes mozgalom létrejöttét követően, március 16-án is utcára vonultak az Emmanuel Macron elnökkel elégedetlen emberek. A Le Figarón megjelent beszámoló szerint még mindig minimum 7-8000 ezer ember van kint a párizsi utcákon, akik Macron lemondását követelik, és ezek közül 1500-an erőszakosak. Ráadásul szélsőbaloldali anarchisták és bűnözők is keverednek közéjük, néhány hete radikális muszlim bűnözők is - ők egy zsidó származású, nagy filozófust akartak meglincselni. Több boltot és éttermet kiraboltak, többek közt Párizs egyik leghíresebb éttermét, a Le Fouquet's-t is feldúlták a feldühödött tüntetők. Emellett egy bankot is felgyújtottak a tüntetők. A rendőrök továbbra is könnygázzal és vízágyúval igyekeznek megfékezni a tüntetőket, gyakran meg is verik őket. Azaz: sajátos módon a francia rendőrök egyszerre kegyetlenek, és egyszerre tehetetlenek.
Vágólapra másolva!

A rendőrök megint vízágyút és könnygázt vetettek be a sárgamellényesek ellen, akik az elmúlt hetekben többször tiltakoztak a Macron rendőrei által alkalmazott erőszak, különösen a gumilövedékek miatt, amelyek komoly sérüléseket okoztak:

többek közt a tüntetők egyik vezetőjének: Jerome Rodrigues-nek kilőtték a szemét.

A szombati sérültek száma azt mutatja, hogy az erőszak megint visszatért a francia utcákra. A rendőrség 64 ember tartóztatott le csak a szombati napon.

A sárgamellényesek 18. heti tüntetése Forrás: AFP

A Le Figaro beszámolója szerint a Champs-Élysées közelében kigyulladt egy bank épülete, itt 11 ember megsérült, és több embert ki kellett menekíteni. A sérültek között két rendőr is van.

Emellett az egyik leghíresebb párizsi éttermet, a Le Fouquet's-t is kirabolták és szétverték a feldühödött sárgamellényesek és a közéjük keveredő szélsőbaloldali anarchisták.

Az étterem mellett egy épület aljában lévő bankot is felgyújtottak a vandálok. több lakót is ki kellett menekíteni az épületből, 11-en sérültek meg.

Továbbra is komoly feszültség van Franciaországban, amit nem enyhítettek Macron jóléti ígérgetései sem, a dühös tömeg továbbra is a távozását követeli.

Párizs, 2019. március 16. Felgyújtott újságosbódé lángol a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek tüntetésén a párizsi Diadalívnél 2019. március 16-án, a tizennyolcadik egymást követő hétvégi tüntetésen Forrás: MTI/AP/Christophe Ena