Szétverték, kirabolták, majd felgyújtották a leghíresebb párizsi éttermet anarchista bűnözők – videó

Vágólapra másolva!
A sárgamellényesek tizennyolcadik lázadási napján példátlan erőszak volt a Champs-Élysées-n. Összeverekedtek a lázadók a rendőrökkel, a közéjük keveredő bűnözők és szélsőbaloldali anarchisták kirabolták a Hugo Boss és a Nespresso luxusüzletét. És szétverték és kirabolták a leghíresebb és egyik legdrágább párizsi éttermet, a Le Fouquet's-t is. A francia rendőrség képtelen fenntartani a rendet minden kegyetlenkedése ellenére. Maradék tekintélyét tegnap vesztette el egyébként a francia köznyelvben első rendőrnek nevezett belügyminiszter, a szocialista Christophe Castaner. Az egyik sárgamellényes tüntetés estéjén, amikor rendőrei kimerülten és sokszor sérülten voltak talpon már huszonnégy órája, a családos belügyminiszter egy drága párizsi lokálban, feltehetően részegen, egy ismeretlen fiatal lánnyal szórakozott.
Vágólapra másolva!

A Le Fouquet's a párizsi gazdagság egyik szimbóluma: az egyik legdrágább és leghíresebb étteremről van szó, a Champs-Élysées jelképes helye.

A sárgamellényesek jogos lázadása természetesen bonyolultabb probléma, mint ahogy elsőre látszik: bűnözők keverednek közéjük és szélsőbaloldali anarchisták, akik maguk is rabolnak, vagyis nyugodtan hívhatjuk őket is bűnözőknek, az ideológiai máz ellenére is. Súlyos antiszemita botrányok is kísérték az elmúlt hetek mozgalmát, muszlim radikálisok megtámadták az utcán a világ egyik legelismertebb filozófusát, Alain Finkielkraut-ot.

A rendőrség viselkedése is kettős: egyrészt képtelenek fent tartani a rendet, hiszen ilyen pusztítás egy olyan országban, ahol rend van, elképzelhetetlen. Ugyanakkor példátlan a kegyetlenségük is: több mint tíz lázadónak kilőtték gumilövedékkel a szemét.

Késő délután a kirabolt és szétvert Le Fouquet's luxuséttermet a bűnözők fel is gyújtották. Az egész műemlék-épület leégett. Később egy közeli, másik híres éttermet, a Deauville-t is szétverték a szélsőbaloldali anarchisták.

Így néz ki képeken és videón az esztelen rombolás: