A máglyaégetés világrekordját állították fel Ausztriában

Vágólapra másolva!
A világ legmagasabb, több mint hatvanméteres máglyáját gyújtották meg az ausztriai Lustenauban szombat este. Az eddigi rekordot még 2016-ban, Norvégiában állították fel. Az ősi népszokás a kereszténység előtti időket idézi meg, melynek télűző és tavaszköszöntő hatást tulajdonítottak. Szakértők szerint a máglyaégetés nem egy jó gyakorlat a klímaváltozás problémájának korában.  
Vágólapra másolva!

A 60,646 méteres fatornyot három hónapon keresztül építették, és fél óra alatt égett le bámészkodók ezreinek szeme láttára. A svájci határhoz közeli településnek ezzel sikerült megdöntenie a norvégiai Alesund 2016-ban felállított 47 méteres rekordját.

Ausztria nyugati részén és a német nyelvterület egyes más vidékein

a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza a máglyaégetés szokása (Funkenfeuer), amely a telet hivatott elűzni és a tavaszt köszönteni.

Vorarlberg osztrák tartományban a fagerendákból emelt máglya tetején rendszerint egy boszorkány lőporral teli szalmabábuja áll, amely tűzijátékszerűen sziporkázik, amikor a lángok elérik, a lustenaui boszorka szombat este már két perccel a máglya meggyújtása után felrobbant.

A vorarlbergi falvakban a hamvazószerda utáni első vasárnapon tartják

a környezetvédők által vitatott szertartást, szerintük ugyanis az ősi népszokás "nem jó üzenet" a klímaváltozás korában.

Bár a helyszínre ingyenbuszokkal is szállították az érdeklődőket, az odavezető közutakon nagy torlódás alakult ki.