Legalább hatvan halott az áradások és földcsuszamlások miatt Indonéziában

indonéz katonák
Indonéz mentőalakulat tagjai egy áldozatot visznek a hordágyon.
Vágólapra másolva!
A hatalmas esőzés okozta áradás legalább 58 ember halálát okozta Indonézia keleti részén – írja a Reuters. Azóta kiderült, hogy a földcsuszamlások is óriási gondot jelentenek, több embert még keresnek.
Vágólapra másolva!

Az Indonézia keleti részén fekvő Sentaniban vasárnapra pusztító árvizet okozott a szombati özönvízszerű esőzés.

A hatóságok ott eddig 58 halálos áldozatról és több tucat sérültről tudnak,

de számuk várhatóan még nőni fog, mert a mentőcsapatok – köztük a Vörös Kereszt és önkéntesek – még nem értek el minden érintett területhez. Több mint 120 ember keresett menedéket, miután otthonukat elvitte a víz.

Víz alá került kisrepülőgép Sentaniban Forrás: AFP/Handout

A legfrissebb jelentések szerint a Délkelet-ázsiai ország Pápua tartományában eddig már tübb mint 4000 embert evakuáltak.

A helyi katasztrófavédelmi hatóságok korábban figyelmeztették a lakosokat az áradásra, aminek veszélye megnőtt, miután kiirtották az erdőket a várost körülvevő hegyekben.

A katasztrófában legalább kilenc ház, 2 híd és egy kisrepülőgép is megrongálódott, de a repülőtér továbbra is nyitva tart.

Indonéziában gyakoriak az árvizek az októbertől áprilisig tartó esős évszakban.

Januárban legalább hetvenen haltak meg Celebesz szigetén árvizekben és földcsuszamlásokban, az elmúlt hetekben pedig több száz embert kellett kimenteni a nyugat-jávai Citarum folyó körzetéből árvizek miatt.

Lombok szigetén mintegy negyven turistának veszett nyoma egy földrengést követő földcsuszamlásban

A Reuters vasárnap délelőtt arról is beszámolt, hogy az Indonéziához tartozó Lombok szigetén, ahol korábban szintén heves esőzések voltak, reggel egy közepes erősségű földrengés történt. Ennek következtében a "viszonylag gyéren" lakott , természeti szépsége miatt inkább turisták által látogatott területen volt egy kisebb földcsuszamlás is, amiben az első jelentések szerint egy körülbelül 35-40 fős, főleg malajziai állampolgárokból álló turistacsoport is eltűnt, akik után szintén nagy erőkkel kutatnak a helyi katasztrófavéelmi alakulatok.

- nyilatkozta Muhammad Rum, a Nyugat-Nusa Tenggara katasztrófaügynökség vezetője a Kompas TV-nek. A katasztrófavédelmi szakember pár órával később már arról számolt be, hogy megtalálták, illetve sikerült kiszabadítani a sárlavina fogságából a bajba jutott turistacsoport nagy részét.

Indonéz mentőalakulat tagjai egy áldozatot visznek a hordágyon. Forrás: AFP/Handout

- tette hozzá Muhammad Rum.

Egyébként Indonézia Nyugat-Nusa Tenggara tartományához tartozó szigetencsoporton belül, ahová Lombok is tartozik,

elég gyakoriak a kisebb földrengések, illetve a heves esőzések okozta földcsuszamlások, amiért az egyik legveszélyesebb indonéz szigetnek tartják.

A hatósági, hivatalos figyelmeztetések ellenére a káprázatos állat- és növényvilága miatt évente mégis rengeteg turista fordul meg ott.

Csak tavaly mintegy 500, zömében hazai turista halt meg a helyi természeti csapások következtében, illetve az ott lévő épületekben körülbelül 500 millió dolláros kár keletkezett.