Caputová a Soros György-féle Európai Egyesült Államok vízióját próbálja követni

2019.03.17. 11:02

Farkas Örs politikai elemző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorának vendége volt. Itt elemezte a szlovák államfőválasztás első körének nem hivatalos eredményét, de kitért arra is, hogy Caputová a Soros-féle Európai Egyesült Államok vízióját próbálja követni.

Farkas Örs politikai elemző szerint a szlovák államfőválasztás első körének nem hivatalos eredményei azt jelzik, hogy megosztottak a felvidéki magyar szavazatok.

Az elemző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában felidézte, hogy Bugár Béla korábban a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke volt. Amikor onnan leváltották, akkor hozta létre a magyar-szlovák Híd-Most pártot. Bugár Béla személye arra jó, hogy megossza a magyarok szavazóit - mutatott rá Farkas Örs, aki szerint a mostani választáson elért 3 százalékos eredménye inkább vereségnek számít.

Farkas Örs szerint a Felvidéken élő magyarok az MKP és a Híd-Most közötti ellentét miatt gyakran keresnek más alternatívát. Sokan szlovák pártra szavaznak, míg mások nem mennek el szavazni.

Az elemző úgy értékelt, a választás nyertese, Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje abban bízhat, hogy azok a szavazók, akik nem rá szavaztak az első fordulóban, nem vesznek részt a második fordulóban.

Zuzana CaputováForrás: AFP/Joe Klamar

Farkas Örs kitért arra is, hogy Andrej Kiska jelenlegi köztársasági elnök többször találkozott Soros Györggyel, és Caputová ezen a vonalon kíván továbbmenni.

Ez azt jelenti, hogy Caputová a Soros György-féle Európai Egyesült Államok vízióját próbálja követni. Ezzel szemben az első fordulóban második helyen végzett Maros Sefcovics a nemzetállamú gondolkodás híve, nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a V4-es együttműködésre. Az e felfogások közötti ellenállás fogja meghatározni a következő két hetet - értékelt Farkas Örs.