Új-zélandi merénylet: két városban is házkutatást tartottak Ausztráliában

Brenton Tarrant
Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a főváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 50-en életüket vesztették,és ugyanennyien megsebesültek.
Vágólapra másolva!
Az ausztrál rendőrség terrorelhárítási részlege házkutatást tartott hétfőn két keleti parti városban a pénteki christchurchi terrortámadás nyomozásának keretében. Az új-zélandi kormány már hétfőn elvi megállapodásra jutott a fegyvertörvény módosításáról.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál rendőrök Új-Dél-Wales állam északi partvidékének két településén végeztek házkutatást, annak a Grafton városnak a közelében, amelyben a muszlimok ellen végrehajtott tömeggyilkosság gyanúsítottja, Brenton Tarrant felnőtt. Sandy Beachben és Lawrence-ben a szövetségi nyomozó hatóságokkal és a hírszerzéssel együttműködésben végrehajtott akció elsődleges célja az volt, hogy olyan dolgokat találjanak, amivel segíthetik a nyomozást.

A rendőrség azt is közölte, hogy a két mecsetben összesen ötven muszlim imádkozót megölő, ötven embert megsebesítő 28 éves ausztrál férfi

családja változatlanul együttműködik a hatóságokkal.

Szigorítják a fegyvertörvényt

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök már hétfőn bejelentette, hogy a kormány elvi megállapodásra jutott a fegyvertörvény módosításáról, amelyet egy héten belül nyilvánosságra is hoznak.

Ardern aláhúzta, hogy a módosítások nem érintik a vidéki közösségeket, és egyúttal

arra biztatta a fegyvertulajdonosokat, hogy adják le lőfegyvereiket a rendőrségnek.

A kormányfő hozzátette: megvizsgálják a pénteki támadáshoz vezető eseményeket, illetve azt, hogy tehettek-e volna bármit az állami szervek a tömeggyilkosság elkerülése érdekében.

Brenton Tarrantot, a merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján Forrás: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Átalakította a fegyvereit

A kormányfő korábban azt mondta, hogy a gyanúsítottnak volt fegyverviselési engedélye, és

a fegyvereit a jelek szerint legális úton szerezte be.

További jogi problémának nevezte, hogy a támadáshoz használt fegyvereket Tarrant átalakította.

Az új-zélandi Gun City fegyveráruház tulajdonosa, David Tipple közben hétfőn azt közölte, hogy az elkövetéssel gyanúsított férfi 2017 decembere és 2018 márciusa között az áruházuktól online vásárolt négy A-kategóriás lőfegyvert és lőszereket, de a vérengzéshez használt, nagy tűzerejű fegyvert nem tőlük szerezte be. Az online vásárlás a rendőrség által ellenőrzött, e-mailes megrendelési folyamat után történhetett.

David Tipple Forrás: AFP/Marty Melville

Ma kezdődnek a temetések

A muszlimok elleni vérengzés egyik christchurchi helyszínét, az al-Núr mecsetet vasárnap felkereste Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Fuat Oktay török alelnök, hogy leróják tiszteletüket az áldozatok emléke előtt, akik között török, pakisztáni, szaúdi, bangladesi, indonéz és malajziai muszlimok is voltak. A török delegációt a rendőrség beengedte a vizsgálat miatt elzárt területre.

A hozzátartozóknak eddig várniuk kellett szeretteik eltemetésével,

az első temetéseket hétfőn tarthatják meg.

Jacinda Ardern miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy szerdáig minden áldozat holttestét átadják családjának.

Az ausztrál kormány hétfőn bejelentette, hogy ötvenöt millió ausztrál dollár (mintegy 11 milliárd forint) támogatást nyújt az országban lévő vallási helyek biztonságának növeléséhez.

A politikus az ausztrál-izraeli kereskedelmi kamara ülésén azt mondta, a pénzből elsősorban a vallási iskolák, imahelyek és vallási gyülekezetek részesülnek.

Ebből

  • biztonsági megfigyelő kamerákat telepítenek,
  • forgalomkorlátozó oszlopokat, kerítéseket emelnek,
  • továbbá biztonsági- és hangosbeszélő rendszereket telepítenek.

Kifejtette, hogy a korábban hozott hasonló jellegű intézkedésekkel összhangban a cél az, hogy megvédjék az ausztrálok biztonságát.

Egy 18 éves férfit is letartóztattak

Az új-zélandi bíróság közben megtagadta egy 18 éves férfi szabadlábra helyezését óvadék ellenében is – írja a Reuters.

A férfit pénteken tartóztatták le, mivel megosztotta a merénylő videóját, valamint fényképeket a gyilkosságokról. A vád ellene hivatalosan etnikumokat sértő tartalom megosztása volt, de helyette hétfőn másik két pontban emeltek vádat.

A rendőrség szerint ugyanakkor valószínűleg személyesen nem volt érintett a támadásban.

Legközelebb áprilisban állítják újra bíróság elé.