A magyarellenes kijelentései miatt már többször megbírságolt, a szélsőséges szavazók körében eléggé népszerű újságírót, Rares Bogdant, a jobboldali Realitatea TV műsorvezetőjét indítja európai parlamenti (EP) listavezetőnek a nacionalista irányultságú, amúgy a Néppárthoz (EPP) tartozó román Nemzeti Liberális Párt (PNL) a májusi EP-választásokon. Szombaton került sor Bukarestben a konzervatív-centrista pártcsalád helyi és regionális vezetőinek a kongresszusára, amin részt vett Manfred Weber, az EPP-bizottság elnöki tisztségre aspiráló csúcsjelöltje is. Weber nem határolódott el a magyarellenes listavezetőtől, épp ellenkezőleg, a támogatásáról biztosította őt, sőt, még fotózkodott is vele.

A román ellenzék fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) csütörtökön döntötte el, hogy az EP-listáján a magyarellenes kirohanásairól közismert, és ezekért már többször is megbüntetett szélsőjobboldali uszítót, Rares Bogdan kolozsvári származású újságírót indítja listavezetőként írja a Maszol.

Rares Bogdan vissza is lépett a PNL-be, amelynek a 90-es évek végén vezette az ifjúsági szervezetét, a Nemzeti Liberális Ifjakat (TNL).

Az újságíró az utóbbi 20 évben nem vállalt nyílt politikai szerepet, hanem a PNL-hez közel álló Realitatea hírtelevízió főműsoridőben sugárzott Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című műsorát vezette.

A Hatalmi játszmák-ban gyakran terítékre került az erdélyi magyarság is.

A televíziós csatornát a román médiahatóság, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) már többször megbírságolta amiatt, mert elsősorban a magyarságra nézve gyűlöletkeltő, diszkriminatív kijelentések hangzottak el Bogdantól és vendégeitől az adásban, és így sérült a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog. 

2017. június 22-én, azon a napon, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) benyújtotta a kulturális autonómiát lehetővé tévő kisebbségi törvénytervezetét a román parlamentbe, Rares Bogdan és meghívottai egymást túllicitálva sorolták a magyarellenes véleményeiket, és szándékosan félreértelmezték az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. 

A műsorvezető azzal rémisztgette a nézőit, hogy „egy különálló ország” létrehozására készülnek a magyarok „Erdély közepén”. 

Egyik meghívottja, Oreste Teodorescu újságíró pedig „visszamaradottaknak” nevezte a magyarokat,  amiért több jogot szeretnének kivívni maguknak.

Továbbá Bogdan nyíltan azzal fenyegette a magyar közösséget, hogy a román többség nem fogja ennyiben hagyni, és fel fognak lázadni, ha a magyarok nem hagynak fel kéréseikkel.

Ráadásul a műsor ideje alatt kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímeket tüntettek fel a képernyőn azzal a céllal, hogy szítsák a kedélyeket, és megragadják a nézők figyelmét, mint például: A székely zászló kötelező lesz Erdélyben, Különleges státuszú régió Erdélyben, Koszovó mintájára, Erdély veszélyben! 

Ezen kijelentések miatt az RMDSZ az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) bűnvádi feljelentést tett Rares Bogdan ellen, aminek a következtében az Országos Audiovizuális Tanács 85 ezer lejre (570 ezer forint) büntette meg a Realitatea TV-t. 

2016. december 6-án, Bogdan műsorában olyan feliratok jelentek meg a képernyőn, mint: „Románia a magyar szélsőségesek össztüze alatt; Magyarország 3 támadást intézett Románia ellen 5 nap alatt; Budapest, előzmény nélküli provokációhullám; A legmagasabb rangú magyar méltóságok sértegetik Romániát; Magyar külügyminiszter: A magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején; A december elsejei sértegetések után Magyarország ismét támad; Román hazafit köptek le egy magyarországi téren.”

Mivel ezek is hazugságok voltak, ezért 2017 februárjában a Realitatea TV 10 ezer lejes (kb. 670 ezer forint) bírságot kapott Rares Bogdan műsorában az ő és vendégei szájából elhangzott kijelentések miatt.

A nacionalista műsorvezető 2015 decemberében a terrorizmus vádjával igaztalanul meghurcolt egyik kézdivásárhelyi székely fiatalt, Beke Istvánt úgy mutatta be, mintha az Iszlám Állam harcosa lenne, aki terrortámadást akart végrehajtani. 

Emiatt azonban nem büntették meg.

Nem csak az erdélyi magyarokkal kapcsolatosan hazudott Rares Bogdan.

2019 januárjában az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) döntése értelmében tíz percre meg kellett szakítania adását a Realitateának azért, mert a nacionalista műsorvezető még 2018. augusztus 10-én hamisan azt állította élő adásban, hogy a csendőrök mérgező gázokat vetettek be a román diaszpóra kormányellenes tüntetői ellen, továbbá, a kormányépületben éles lőszereket halmoztak fel, amit a demonstrálók ellen fognak bevetni. 

Mindezen bírságok, hazugságok és uszító jellegű magyarellenes kijelentések ellenére szombaton, Bukarestben, az Európai Néppárt (EPP) helyi és regionális vezetőinek a kongresszusán, Manfred Weber csúcsjelölt nem határolódott el Rares Bogdantól, sőt mi több, üdvözölte őt, a támogatásáról biztosította listavezetőként való indulását,  ráadásul mellette ült a rendezvényen, illetve több alkalommal is fotózkodott vele.

A kongresszuson részt vett a Nemzeti Liberális Párt két meghatározó politikusa is, Klaus Iohannis államfő és az apai ágról magyar származású, de ennek ellenére mégis magyarellenes Ludovic Orban pártelnök.

Bukarestben tulajdonképpen a tipikus Brüsszel által alkalmazott kettős mércének lehettünk tanúi.

Megszokhattuk, hogy a magyarellenesség nem probléma, épp ellenkezőleg, egy induló politikusnak még az előnyére is válhat,  amiért egyetlenegy brüsszeli és strasbourgi (ál)jogvédő sem fogja felemelni a hangját.

Természetesen az Európai Néppárt sem. 

A román Nemzeti Liberális Pártnak jelenleg 11 EP-képviselője van, a felmérések alapján most 9 juthat be. Rares Bogdan képviselői helye azonban biztosra vehető,  mivel ő a listavezető, és maga is azt nyilatkozta, hogy kimegy Strasbourgba.