A fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból

IOHANNIS, Klaus; WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Az első sorban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon (j5) és Klaus Iohannis román államfő (j4) a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról tárgyal ma Brüsszelben a pártcsalád. A Fidesz küldöttségét Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia. A Néppárt abszolút megosztott: több tagja - az olasz, a francia, a szlovén például - a Fidesz mellett van, viszont a flamand vagy luxemburgi kispártok meg ellene. A Néppárt vezetői most nyilván számolgatnak: a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel - viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat. A Néppárt részéről értékelvűségről szó sincs, kereszténydemokrata értékekről még kevesebb: csak számolgatás, hogy mi az érdekük a májusi uniós választásokkal kapcsolatban és megfelelés a bevándorláspárti erőknek. A Fidesznek addig van értelme a Néppártban maradnia, amíg van esély arra, hogy a pártcsalád a kereszténydemokrácia irányába visszatéríthető. De ez az esély napról napra fogy, vészesen fogy. Egy minden értékéről lemondó Néppártban viszont már nem szabad maradnia a Fidesznek. Ez a véleménye a Fidesz egész hátországának is.
Vágólapra másolva!

De nézzük meg, mi is most ez az Európai Néppárt, az EPP? Hol tart most?

Ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól - ez fejezi ki a legjobban, hogy milyen helyzetbe kormányozta magát az Európai Néppárt az elmúlt években, hogy megfeleljen a bevándorláspárti oldalnak.

A megfeleléskényszer onnan is fakad, hogy a jelenlegi erőviszonyok alapján a bevándorláspárti balliberálisok szavazata nélkül semmi esélye nincsen Manfred Webernek

arra, hogy az Európai Bizottság elnökévé válasszák.

"Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz"

A magát kereszténydemokratának tartó pártcsalád szerdán tart közgyűlést Brüsszelben, amelyen minden bizonnyal szóba fog kerülni a Fidesz tagsága is. Az Alapjogokért Központ videójában felelevenítette az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schumannak - a jelenlegi helyzetre is vonatkoztatható - gondolatait, miszerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. "Most úgy tűnik, hogy ez a bölcsesség az Európai Néppártra igazabb, mint valaha" - mondták.

A videóban az intézet két elemzője is megszólalt. Párkány Eszter arról beszélt, hogy az Európai Néppárt hajóját "veszélyes vizekre sodorták a liberális áramlatok." És hogy

a pártcsalád tagjainak jelentős része megtagadta az Isten-haza-család értékhármasát.

Törcsi Péter pedig arról beszélt, hogy ellentétek már korábban is voltak a jobboldali tömörülésen belül, a migrációs válság csak felszínre hozta őket. Az elemző úgy látja továbbá, hogy a párt liberális szárnya könnyen "foglyul ejtheti az EPP-t."

Az Alapjogokért Központ ismertette, hogy az Európai Néppártot 1976-ban hozták létre azzal a céllal, hogy azoknak a konzervatív politikai szervezeteknek a családja legyen, amelyeknek gyökerei mélyen visszanyúlnak az európai kontinens keresztény történelmébe és civilizációjába. "Az utóbbi időkben azonban úgy tűnik, a Néppárt egyes vezetői szem elől tévesztették az alapítók céljait" - kommentálták a pártcsalád jelenét. Ezt Orbán Viktor magyar miniszterelnök gondolataival példázták, aki a Néppárt Helsinkiben megrendezett kongresszusán erőteljesen kritizálta a "kereszténydemokrata" vezetőket, hogy ünnepelték Karl Marxot és Fidel Castrót.

Ez lehet Weber legnagyobb tévedése

Mint arról korábban beszámoltunk, óriási hibát követne el Manfred Weber és az Európai Néppárt, ha megpróbálnák eltávolítani a Fideszt. Vagy, ami egyre valószínűbb: olyan helyzetbe hozzák saját magukat, hogy a Fidesz megelégeli a provokációt, és egyszerűen otthagyja az EPP-t. Weber minden bizonnyal elbúcsúzhatna bizottsági elnöki álmaitól, a Néppárt ugyanis könnyen lehet, hogy a második helyre csúszna a szocdemek mögött. Egy ilyen forgatókönyvnek a balliberálisok biztosan örülnének, a józan konzervatívok számára viszont ez maga lenne a rémálom.

Manfred Weber első útja a Soros Egyetemre vezetett Budapesten Forrás: Ripost

A Néppárt taktikája elég átlátszó: arra készülnek, hogy nem elég a szocialistákkal és a liberálisokkal koalíciót kötni, de lehet, hogy a szélsőbaloldali Zöldekkel is össze kell állniuk. Viszont elszámolhatják magukat. Ha a bevándorláspárti erők lesznek az erősebbek a Néppártban,

a Néppárt lemondhat a következetesen kereszténydemokrata, konzervatív pártokról - a Fideszről és még más pártokról is.

Vagyis lehet, hogy nyernek néhány szélsőbaloldali pluszképviselőt a reménybeli koalíciójukhoz, de több, már meglevő konzervatív képviselőt elveszítenek. Ezzel a taktikával a modernkori történelem - ha csúnya kifejezést használunk - balekpártja lehet Helmuth Kohl korábbi sikeres és tisztességes pártszövetsége.

36 szövetségese van Sorosnak az EPP-ben

Azért is nehéz komoly bevándorlásellenes fordulatot várni a Néppárttól, mivel Soros György szervezete, az OSF feljegyzéséből kiderült (a feljegyzést a DC Leaks portál publikálta közel három éve), hogy a bevándorláspárti spekulánsnak 36 EPP-képviselő megbízható szövetségese. Több név mellé megjegyzést is fűztek, például a luxemburgi - papíron jobboldali - Frank Engel neve mellé: mégpedig az szerepel a Soros-iratokban, hogy megfelelő pillanatokban saját pártcsaládjával is kész szembefordulni. Engel ezt később bizonyította is, ő az egyik legharciasabb bírálója a Fidesznek. Így végképp érthetővé válik, hogy miért merülhetett fel egyáltalán az EPP-ben (az Európai Néppártban), hogy a Fideszt kizárják.

Weber minden bizonnyal azért, hogy a sorosista képviselőknek megfeleljen, felvetette a budapesti Soros-egyetem ügyét. (Ami egy alapvetően nem létező probléma.) Az intézmény helyzetét összekötötte Weber a Fidesz EPP-ben maradásával.

Éppen ezért Weber első állomása legutóbbi budapesti útján nem más volt, mint a Soros-egyetem, ahol - mindezt nehéz másképp értelmezni - nyilvános hűségesküt tett a bevándorláspárti üzletember mellett.

Weber ezen lépésének a fő célja is az volt, hogy megfeleljen a bevándorláspárti erőknek.

A Fidesz elleni akció mögött Soros György alakja is feltűnik Forrás: AFP/Lakruwan Wanniarachchi

A nagy pálfordulás

A Fideszhez való viszonyban az egyik legnagyobb pálfordulást Joseph Daul mutatta be az elmúlt években. Mindennek az oka Soros György hatása és a magyar kormány következetes bevándorlásellenessége. Arról nem is beszélve, hogy

egy olyan ember fogalmazza meg harsány kritikáit, aki annak idején kétszer is jelentős csalási ügybe keveredett, illetve komoly szerepe van abban, hogy az éves szinten 100 millió euróba kerülő, sokat bírált strasbourgi üléseket ne lehessen beszüntetni.

Joseph Daul sokak szerint az Európai Néppárt Manfred Webernél jóval erősebb politikusa, sőt, brüsszeli információk szerint lényegében ő irányítja Webert. A 72 éves francia politikusról sokat elmond, hogy Junckert nem bevándorláspárti, nem is a briteket az unióból elüldöző, sikertelen és alkalmatlan bizottsági elnöknek látja, hanem tiszteletre méltó kereszténydemokratának.

Magyarellenes politikussal fotózkodott Weber

Weber Fidesz elleni támadásának sajátos jelenete az volt, hogy a múlt hétvégén részt vett a Néppárt regionális konferenciáján Bukarestben. A magyarellenes kijelentései miatt már többször megbírságolt, a szélsőséges szavazók körében eléggé népszerű újságírót, Rares Bogdant, a jobboldali Realitatea TV műsorvezetőjét indítja EP-listavezetőnek a sok tekintetben kirekesztő, amúgy a Néppárthoz tartozó román Nemzeti Liberális Párt (PNL) a májusi EP-választásokon. Weber nem határolódott el a magyarellenes listavezetőtől, épp ellenkezőleg, a támogatásáról biztosította, sőt, még fotózkodott is vele.

Az első sorban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon (j5) és Klaus Iohannis román államfő (j4) a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Ez a bevándorláspárti erők célja

Összesen 13 párt van, amely ki akarja közösíteni a magyar kormánypártokat - ezek a pártok egyértelműen a bevándorláspárti oldalon vannak. Korábban bemutattuk azon bevándorláspárti, elsősorban nyugat-európai politikai tömörüléseket, amelyek - a szocialisták, liberálisok érdekeinek megfelelően - a Fidesz ellen fordultak, hogy megpróbálják eltüntetni maguk közül előbb a Fideszt, majd pedig a többi bevándorlásellenes pártot is az EPP-ből.

Számukra az is jó lenne, ha létrehoznának az Európai Parlamentben (EP) egy nagy migránspárti szivárványkoalíciót, amely Manfred Weber, az EPP bizottsági elnöki tisztségre vágyó, eddig a nemzetközi világban relatíve ismeretlen bajor EP-frakcióvezető helyett Soros György egyik legközelebbi szövetségesét, a baloldali Frans Timmermanst választaná meg az Európai Bizottság élére.

Timmermans Soros György hűséges katonájának számít, ezért amennyiben a néppárt felmorzsolása után a különböző bevándorláspárti, baloldali erők megválasztanák őt a bizottság elnökének, akkor kiszolgáltatná az egész Európai Uniót a milliárdos spekuláns kénye-kedvének. Ez a gyakorlatban azt eredményezné, hogy mindenféle korlát nélkül jöhetnének a kontinensre a harmadik világbeli migránsok.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje a balliberálisoknak gazsulál, hogy elnyerje a bizottsági elnöki posztot Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Csak egyetlen helyes válasz van

Egyébként jó ideje zajlik a vita az európai politikában, hogy milyen értékeket képvisel valójában a magát eredetileg kereszténydemokrataként meghatározó Európai Néppárt. 2015-ben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában felbomlottak az addig működő rendszerek, nagy számban indultak meg Európába a jobb életkörülményeket kereső gazdasági bevándorlók. A migrációs válság tetőpontján az Európai Néppárt mégis eltért a keresztény-konzervatív értékektől, és erőteljesen közeledni kezdett a liberálisok felé. Pedig a kialakult helyzetre csupán egyetlen helyes válasz létezik: meg kell őrizni a keresztény identitást, és meg kell védeni a keresztény kultúrát.

A Fidesz - Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével - ezért küzdött az elmúlt években.

Ezzel párhuzamosan viszont - szoros összefüggésben Soros György néppárti befolyásának növekedésével - felerősödtek azok a hangok, amelyek a magyar kormánypárt távozását követelik az EPP-ből, mondván a bevándorlásellenességgel, úgymond, megsértik a "közös európai értékeket". Ami persze nevetséges vád: éppen Magyarország harcol a közös európai értékek mellett, a keresztény kultúra védelme mellett.

A Néppárt vezetése azonban sokáig nem fordult szembe a Fidesszel. Főleg, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált: a 2015-ös migránsválság kirobbanásakor

Angela Merkel német kancellárral szemben a magyar miniszterelnök képviselte a racionalitást, a józanságot, Európa jelenét és jövőjét. Világosan bebizonyosodott: Orbán Viktornak volt igaza.

Az európai parlamenti választás hajrájában azonban egyértelműen mondvacsinált okokból kiéleződött a konfliktus, és nyilvánvalóvá vált: az eddig magát keresztény-konzervatív politikusként meghatározó Manfred Weber már nem csitítani akarja a lázongó liberális szárnyat, hanem hergelni. A fő ellentét - erről beszélt Rogán Antal miniszter a hétvégén a közrádióban - a Fidesz és a Néppárt liberális szárnya között a bevándorlással kapcsolatos.

Tegnap az is kiderült, hogy Judith Sargentini úgy véli, nyugodtan adhat utasításokat az Európai Néppártnak. Az egyébként szélsőbalos-liberális (mindemellett antiszemita) holland pártban politizáló Sargentini arra szólította fel az EPP-t, hogy fegyelmezze meg a Fideszt. Normális esetben azt várhatnánk, hogy az EPP szóvivője, vagy akár maga Manfred Weber kikéri magának, hogy az elméletileg rivális pártcsalád tagja ne utasítgassa. Persze, ez nem történt meg. Soros György egyik legmegbízhatóbb embere, a Magyarországot bíráló jelentés írója, Judith Sargentini minden további nélkül dirigálhat a - papíron legalábbis - konzervatív értékeket valló Néppártnak.

Itt az ideje kilépni

Valójában nem az a kérdés, hogy az Európai Néppárt mit csinál. Nem az a kérdés, hogy ma vagy esetleg egy következő néppárti ülésen több lesz-e a bevándorlásellenes néppárti képviselő, és akkor a Fidesz mellett foglalnak állást, vagy kevesebben. Nem is az a kérdés, hogy éppen aznap hogy számolják ki a néppárti vezetők: akkor van nagyobb esélye a csúcsjelöltnek, Manfred Webernek, hogy ő legyen majd az Európai Bizottság elnöke (az új Juncker...), ha a Fidesz velük marad, vagy ha nem. Hiszen mindezekből látszik, hogy egyre nehezebb értékekről, értékközösségről beszélni az Európai Néppárton belül.

És egyre kilátástalanabbnak tűnik, hogy ismét - jelképes értelemben - Helmuth Kohl pártcsaládja lesz a Néppárt. Egyre valószínűtlenebb, hogy a bevándorláspárti erők háttérbe szoríthatók. Egyre kisebb az esély, hogy a kereszténydemokrata értékek felé visszakormányozható az EPP.

Ugyanakkor köztudott: sok olyan tekintélyes, valóban értékelvű, elkötelezetten bevándorlásellenes párt van Európában, Közép- és Nyugat-Európában egyaránt, amely boldogan alakítana közös pártcsaládot a Fidesszel.

Látjuk, hogy mivé alakult az Európai Néppárt, és egyre nyilvánvalóbb, hogy milyen irányba tart. Ebben a Néppártban viszont nincs értelme maradnia a Fidesznek. Egy ilyen Európai Néppártot jobb otthagyni.