Már több mint ezer halálos áldozata lehet a mozambiki ítéletidőnek - közölte Filipe Nyusi, az afrikai ország elnöke. Az ítéletidőben több százan eltűntek, és csak Zimbabwéban ezer ház semmisült meg - írt az AP News.

Az Idai ciklon csütörtök este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, mintegy 30 millió embert veszélyeztetve. Az ítéletidő romba döntötte a második legnagyobb mozambiki várost, a tengerparti Beirát és környékét, itt 55 ember halt meg. 

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFCR) által közreadott légi felvétel az Idai ciklon által romba döntött Beira városról március 18-ánForrás: MTI/AP/IFCR/Caroline Haga

Filipe Nyusi, Mozambik elnöke tegnap látogatta meg a ciklon által leginkább sújtott övezetet, a mozambiki rádiónak ezt követően nyilatkozta azt, hogy megáradt folyók holttesteket sodornak magukkal, a viharnak pedig legalább ezer áldozata lehet eddig. Megbízható adatokat nehéz szerezni a rossz kommunikációs hálózat és a bürokrácia miatt is. 

A hivatalos adatok szerint 215 ember halt meg a három afrikai országban, több száz sebesültről és eltűntről számoltak be. Csak Zimbabwéban ezer ház semmisült meg. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint tízezernél többen veszítették el otthonukat, a Vöröskereszt ételt és gyógyszert szállít az övezetbe.