Minden, amit eddig tudni lehet az utrechti lövöldözésről

2019.03.19. 11:32

A holland hatóságok hétfő este jelentették be, hogy 3 kilométerre a helyszíntől elfogták az utrechti lövöldözéses ámokfutás gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített. A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot, később viszont már arról beszéltek, hogy „családi okok" miatt is történhetett a mészárlás.

Értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették - közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján hétfő este. Órákkal a lövöldözés után sem lehetett biztosan tudni, hogy a török származású Gökmen Tanis miért követte el a tettét. A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot, ugyanakkor családi viszályra utal, hogy az Anadolu török állami hírügynökség a lövöldöző rokonaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfi egy rokonára lőtt rá a villamoson,ahonnan autóval menekült el. A holland televízió szerint a nyomozók többek között kihallgatták a gyanúsított fivérét is.

Ha ez történt, meg kell büntetni - mondta a DHA török hírügynökségnek Mehmet Tanis, a 11 éve Hollandiában élő gyanúsított apja, akinek elmondása szerint nem tartotta a kapcsolatot a fiával, akiről azóta kiderült, hogy már ámokfutása előtt is nagyon veszélyes bűnöző volt.

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínénForrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Tanis rovásán számos bűncselekmény szerepel, rablástól nemi erőszakon át emberölési kísérletig - közölte a rendőrség.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy ilyen, a hatóságok számára is ismert közveszélyes bűnöző hogyan lehetett szabadlábon és egyáltalán az országban.A lövöldözés ráadásul Kanaleneiland nevű elővárosi lakónegyedben, az Október 24-e térnél történt, ahol sok bevándorló él. A villamoson utazó Daan Molenaar a NOS holland műsorközlőnek azt mondta: nem hitte, hogy terrortámadás történt.

Az első dolog, amit gondoltam, az volt, hogy bosszúállás szemtanúja vagyok, vagy valami őrült hadonászik egy pisztollyal– tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig bejelentette, hogy a török hírszerzés vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a támadásnak személyes okai voltak, vagy terrorcselekmény történt. Hétfői közleményében a török külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, „tekintet nélkül az elkövető személyazonosságára, illetve tettének indítékára".

A hétfő délelőtti órákban történt lövöldözés után a terrorellenes hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Utrecht tartományban, amelyet a férfi elfogása után 4-es fokozatúra csökkentettek. Fokozták a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a fontosabb épületeknél országszerte, így a mecsetekben is. A városháza azt tanácsolta az iskoláknak, hogy zárjanak be, a lakosoknak pedig, hogy ne hagyják el házaikat. Miután pedig közzétették a bevándorló fényképét, gyorsan terjedt a közösségi médiában, külön kérték, hogy senki se közelítse meg, ha látja.

Mark Rutte miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze közvetlenül az incidens után, amely három nappal az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett, 50 emberéletet követelő lövöldözés után történt. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szerdára tervezett tartományi választásokat a lövöldözéstől függetlenül megtartják, de a zászlókat félárbócra eresztik.

Jan van Zanen, Utrecht polgármestere pedig később arról számolt be, hogy a támadásban végül három ember halt meg, kilenc megsebesült, közülük három súlyosan. A rendőrség később ötre módosította a sebesültek számát. Az egyik halálos áldozat egy nő, akit a két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

A polgármester kedden pedig már azt jelentette be, hogy

a holland hatóságok elengedtek az utrechti lövöldözés három gyanúsítottja közül kettőt, mert kiderült, semmi közük a bűncselekményhez.

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínénForrás: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfő délután jelentette be, hogy nincsen magyar áldozata vagy sérültje a törökországi bevándorló ámokfutásának.

A KKM arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy kövessék fokozott figyelemmel és maximálisan tartsák be a helyi hatóságok és rendvédelmi szervek utasításait.

Augusztusban egy afgán késelt Amszterdamban

Utrecht utcáin a lövöldözés után kisebb volt a forgalom a szokásosnál, a mecsetek is zárva tartottak. Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkétezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.

A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba. Hollandiában, amelyet támogatásáról biztosított többek között Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió is, viszonylag ritkán fordulnak elő az elmúlt években a szomszédos országokra lesújtó merényletekhez hasonló támadások. Ugyanakkor egy Németországban lakó 19 éves afgán augusztusban késsel megsebesített két amerikai turistát az amszterdami főpályaudvaron, mielőtt a rendőrök meglőtték.