Minden, amit eddig tudni lehet az utrechti lövöldözésről

utrecht, lövöldözés
Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Vágólapra másolva!
A holland hatóságok hétfő este jelentették be, hogy 3 kilométerre a helyszíntől elfogták az utrechti lövöldözéses ámokfutás gyanúsítottját, egy 37 éves török születésű férfit, aki három emberrel végzett egy villamoson, további ötöt pedig megsebesített. A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot, később viszont már arról beszéltek, hogy „családi okok" miatt is történhetett a mészárlás.
Vágólapra másolva!

Értesítettek bennünket, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vették - közölte Rob van Bree utrechti rendőrfőnök sajtótájékoztatóján hétfő este. Órákkal a lövöldözés után sem lehetett biztosan tudni, hogy a török származású Gökmen Tanis miért követte el a tettét. A rendőrség korábban nem zárta ki a terrorista indítékot, ugyanakkor családi viszályra utal, hogy az Anadolu török állami hírügynökség

a lövöldöző rokonaira hivatkozva azt közölte, hogy a férfi egy rokonára lőtt rá a villamoson,

ahonnan autóval menekült el. A holland televízió szerint a nyomozók többek között kihallgatták a gyanúsított fivérét is.

Ha ez történt, meg kell büntetni - mondta a DHA török hírügynökségnek Mehmet Tanis, a 11 éve Hollandiában élő gyanúsított apja, akinek elmondása szerint nem tartotta a kapcsolatot a fiával, akiről azóta kiderült, hogy már ámokfutása előtt is nagyon veszélyes bűnöző volt.

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentők az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén Forrás: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Tanis rovásán számos bűncselekmény szerepel, rablástól nemi erőszakon át emberölési kísérletig - közölte a rendőrség.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy ilyen, a hatóságok számára is ismert közveszélyes bűnöző hogyan lehetett szabadlábon és egyáltalán az országban.

A lövöldözés ráadásul Kanaleneiland nevű elővárosi lakónegyedben, az Október 24-e térnél történt, ahol sok bevándorló él. A villamoson utazó Daan Molenaar a NOS holland műsorközlőnek azt mondta: nem hitte, hogy terrortámadás történt.

– tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig bejelentette, hogy a török hírszerzés vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a támadásnak személyes okai voltak, vagy terrorcselekmény történt. Hétfői közleményében a török külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, „tekintet nélkül az elkövető személyazonosságára, illetve tettének indítékára".

A hétfő délelőtti órákban történt lövöldözés után a terrorellenes hatóságok a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Utrecht tartományban, amelyet a férfi elfogása után 4-es fokozatúra csökkentettek. Fokozták a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken és a fontosabb épületeknél országszerte, így a mecsetekben is. A városháza azt tanácsolta az iskoláknak, hogy zárjanak be, a lakosoknak pedig, hogy ne hagyják el házaikat. Miután pedig közzétették a bevándorló fényképét, gyorsan terjedt a közösségi médiában, külön kérték, hogy senki se közelítse meg, ha látja.

Mark Rutte miniszterelnök válságtanácskozást hívott össze közvetlenül az incidens után, amely három nappal az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett, 50 emberéletet követelő lövöldözés után történt. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy

a szerdára tervezett tartományi választásokat a lövöldözéstől függetlenül megtartják, de a zászlókat félárbócra eresztik.

Jan van Zanen, Utrecht polgármestere pedig később arról számolt be, hogy a támadásban végül három ember halt meg, kilenc megsebesült, közülük három súlyosan. A rendőrség később ötre módosította a sebesültek számát. Az egyik halálos áldozat egy nő, akit a két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

A polgármester kedden pedig már azt jelentette be, hogy

a holland hatóságok elengedtek az utrechti lövöldözés három gyanúsítottja közül kettőt, mert kiderült, semmi közük a bűncselekményhez.

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén Forrás: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Nincs magyar áldozat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfő délután jelentette be, hogy nincsen magyar áldozata vagy sérültje a törökországi bevándorló ámokfutásának.

A KKM arra kérte a magyar állampolgárokat, hogy kövessék fokozott figyelemmel és maximálisan tartsák be a helyi hatóságok és rendvédelmi szervek utasításait.

Augusztusban egy afgán késelt Amszterdamban

Utrecht utcáin a lövöldözés után kisebb volt a forgalom a szokásosnál, a mecsetek is zárva tartottak. Az Amszterdamtól 50 kilométerre délre és a német határtól 90 kilométerre fekvő város mintegy 353 ezer lakosával Hollandia negyedik legnagyobb városa. Száznegyvenkétezer utrechtinek bevándorlási háttere van, 49 ezren nyugati, 93 ezren pedig más országokból érkeztek.

A 2018. évi helyhatósági választásokon a Baloldali Zöldek (GroenLinks) győztek. Ugyanakkor most első ízben a jobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) is bekerült a városi tanácsba. Hollandiában, amelyet támogatásáról biztosított többek között Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió is, viszonylag ritkán fordulnak elő az elmúlt években a szomszédos országokra lesújtó merényletekhez hasonló támadások. Ugyanakkor egy Németországban lakó 19 éves afgán augusztusban késsel megsebesített két amerikai turistát az amszterdami főpályaudvaron, mielőtt a rendőrök meglőtték.