Kérdések és válaszok az elmúlt húsz év legnagyobb maffiózógyilkossági ügyében

Anthony Comello gyilkos
NYPD identifies suspect in slaying of Gambino crime boss Frank Cali
Vágólapra másolva!
Szerdán, este negyed tízkor egy fiatal férfi becsöngetett a New York-i maffiacsalád, a Gambinók vezére, Frank Cali otthonába. A férfi teherautójával beletolatott Cali Cadillac Escalade-jébe, amiről leesett a rendszámtábla. Cali kiment, hogy megnézze az autóját, ekkor lőttek rá többször is. Több lövés is eltalálta, de nem halt meg azonnal, csak később a kórházban. Ezzel lefejezték a maffiacsaládot. A fiatal férfit, Anthony Comelót letartóztatták, de a rendőröknek egyáltalán nincs könnyű dolguk, rengeteg a nyitott kérdés. Például, hogy a fiatal férfi lőtte le a maffiavezért, vagy csak kicsalta, hogy más végezhessen vele, esetleg igaz, amit az ügyvéd állít, vagyis, hogy a férfit törbe csalták? Többek között erről is kérdeztünk egy magyar kriminalistát. 
Vágólapra másolva!

A gyilkosság helyszíne

A gyilkosság után közzétett fotókon jól látszik az egykori maffiavezér, Frank Cali háza.

- magyarázza a kriminalista, Bezsenyi Tamás.

Hilltop Terrace 25, New York, Egyesült Államok, Frank Cali otthona Forrás: Google Maps

Ezek nem olyan utak, amelyeken könnyen végre lehetne hajtani egy kivégzést, majd eltűnni, sőt autó nélkül gyorsabban megléphet a gyilkos.

Ráadásul pont egy ovális beszögellésben van, két kijárata is van a zöld övezetes utcának. A legtöbb házat itt bekamerázták, jellemző, hogy nagy kertjeik vannak, és a New York-i elit lakik itt. Arról nem is beszélve, hogy ezeken az utakon nagyon kevés autó jár, és az otthon lévő háziasszonyok is figyelhetik azokat az autókat, amelyek gyorsan elhajtanak az utcában.

„Hogy itt egy ilyen kivégzés történik, az valóban meglepő, nem jellemzője ennek az egész környéknek" - teszi hozzá a szakember.

Maffiafilmeket idéz, hogy egy ír férfi, Dermot Shea nyomoz az olasz maffia ügyében. Ő azt állítja, hogy a 12 lövésből 10 találta el Calit, de mindeközben a Staten Island-i kórház szerint a férfi halálát hat lövés okozta.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy egy klasszikus kivégzésnél két-három, vagy akár négy lövést szoktak leadni az áldozat mellkasára, és egyet a fejbe. A gyilkos fegyvert egyébként azóta sem találják. A múlt héten letartóztatott férfiról felkerült az internetre egy videó, amelyen a bíróságon ül.

Jól látszik, hogy tenyerét összefirkálta, nem is akármivel: ráírta többek között a MAGA forever szlogent.

Ez az angol Make Amerika Great Again, vagyis Tegyük Újra Naggyá Amerikát felirat rövidítése, amellyel Donald Trump a 2016-os amerikai elnökválasztáson kampányolt.

Állítólag a gyilkossággal gyanúsított férfi az egyik Gambino család lányának udvarolt, amit Frank Cali nem nézett jó szemmel. Viszont furcsa lehet, hogy Cali nyit neki ajtót, beszélgetni kezd vele, ami arra utal, hogy tényleg ismerhette Comellót.

„Ennek a valóságtartalmát nagyon nehéz megállapítani. Azt a rendőrök is előszeretettel mondogatják, hogy nagyon furcsán viselkedett egy bírósági épületben. De azt nem lehet tudni, hogy mit keresett egy bíróságon, amikor semmilyen ügye nem volt."

Ezért megfigyelték a fiatal férfit, hogy kiderítsék: terrorcselekményre készül-e.

Anthony Comello Forrás: Ocean County Jail

„Önmagában az kizárható, hogy ennek a férfinek komolyabb maffiakapcsolatai lettek volna" - mondja Bezsenyi.

A férfi ügyvédje azt mondja, hogy mivel a biztonsági kamera felvételein nem látható, hogy Comello lőné le Calit, szerinte védencét csak tőrbe csalták. Eddig viszont nem tudtak magyarázatot adni, hogy mit keresett ott a gyilkosság helyszínén, illetve, hogy egyedül volt-e ott.

A rendőrök az egész vasárnapot azzal töltötték, hogy a Hilltop Terrace-on az összes láb- és keréknyomot rögzítsék. Most ezeket a nyomokat összehasonlítják majd a környéken élőkével, hogy így kiszűrjék azokat, akik arra futnak, akik a közelben rokonlátogatóban voltak az elmúlt hetekben. Comellóra már most vérdíjat tűzött ki a Gambino család.

„Ez azt bizonyíthatja, hogy nagy valószínűséggel nem családokon belüli feszültségekről van szó, hiszen akkor nem ilyen gyorsan tűzték volna ki a vérdíjat."
Azonban van még egy fordulat az ügyben. Comellót New Jersey-ben fogták el, és zárták be az Ocean megyei börtönbe, ugyanis ott kevésbé tudja elérni a Gambino család.

Az utolsó hasonló kivégzés

Az utolsó kivégzett New York-i maffiavezér, Paul Castellano a szomszédos utcában élt. Ő volt a Gambino család egy korábbi vezetője. 1985-ben egy New York-i étteremben végezték ki. A férfi ellen megölése előtt egy évvel vádat emeltek 25 ember meggyilkolása miatt. 3 millió dolláros óvadékkal kiszabadult a börtönből. Egy évvel később meghalt alvezére, Aniello Dellacrone. Castellano nem ment el a temetésére, amit John Gotti sérelmezett. Elhatározta, hogy megöli Castellanót: társával találkozóra hívta a maffiavezért, akire öt fegyveres férfi támadt rá, amint kiszállt a kocsijából. Mind az öt férfi kalapban és egységes ruhában volt, hogy a lehetséges szemtanúk ne tudjanak pontos személyleírást adni a gyilkosról. Így John Gotti lett a Gambino család vezére, ugyanakkor megsértette a Cosa Nostra törvényeit. Ezzel eldőlt a sorsa, hiszen ezek után senki sem bízott meg benne.

Paul Castellano Forrás: Wikimedia Commons

Így akár ez a mostani kivégzés is lehetett egy nagyon kidolgozott, tudatos döntés: direkt kérték fel Comellót a gyilkosságra, hiszen erről a férfiról senki sem gondolta volna, hogy gyilkos.

Rokoni szálak

Ami a kivégzés elméletét még inkább alátámaszthatja, az a rokoni szálakhoz kapcsolódik, de az eddigi sajtóhírek érdekes módon nem említették. Cali felesége Rosalia Inzerillo volt. Az ő családját egy másik maffiacsalád, a Corleone gyökeresen ki akarta irtani. 1983-ig lefolyt a második maffiaháború. Ennek a lényege az volt, hogy ki fogja uralni a heroinpiacot, a Közel-Keletről Nyugat-Európába, és onnan Amerikába. Ezt Salvatora Rinna, vagy ismertebb nevén Totó Riina nyerte meg. Ő és Bernardo Provenzano határozták meg és tartották a kezükben a kábítószer-kereskedelmet Olaszországban. Az ő döntésük volt az is, hogy az Inzerillókat ki kell iktatni. Azokat, akik életben maradtak, szökevényeknek hívták, és menekülniük kellett. Csak úgy maradhattak életben, ha Olaszországba sosem térnek vissza, és minden ottani kapcsolatukat megszüntetik. Ők New Yorkban telepedtek le és kapcsolódtak be a Gambino családba. De aztán mindkét nagy vezért bebörtönözték – és ezzel egy időben Paul Castellano kivégzésének megbízóját, John Gottit is lecsukják. Az Inzerillók újra elkezdtek visszajárni Olaszországba, hiszen már nem fenyegette őket semmi. A Gambinók és az Inzerillók kialakítottak egy saját kis csoportot a családon belül, akik a kábítószer-kereskedelemmel akartak foglalkozni.

Frank Cali Forrás: AFP/Handout

Két ügyben buktatták meg őket: az egyik a NASCAR-versenypálya, amelyet a Staten Islandon akarták megépíttetni. Csakhogy az építtetők között volt Joseph Vollaro, egy cégvezető is, akit drogügyletei miatt elfogott a rendőrség. FBI-informátor lett belőle, és ezután zsarolásért és védelmi pénz szedésért jó pár, a Gambino családhoz tartozó embert fogtak el 2008-ban.

A másik ügy az úgynevezett Old Bridge-akció.

Ennek lényege volt, hogy az Inzerillo család kapcsolatait felhasználva meg akarta erősíteni a kábítószer-kereskedelmet.

Közben egyik közeli barátjuk, a maffiavezér Jackie D'Amico többlethatalomra tett szert, a NASCAR-pályás ügy veszteségének köszönhetően. Szövetséget kötött Frank Calival, és így Gambinóékkal és Inzerillóékkal. Közben viszont ez az ügy is bukásra volt ítélve, hiszen a rendőrség informátora, Vollaro őket is elárulta.

Bár Cali a szövetség által tíz év alatt hatalmasat ugrott előre a ranglétrán, őt is elítélték, és börtönbe került. De csupán 16 hónapot kell leülnie: 2009 nyarán szabadult. Ezután egyre nagyobb hatalomra tett szert, D'Amico hatalma viszont meggyengül. Domenico Cefalú lett a vezér, Frank Cali pedig az alvezér.

Aztán 2015-ben Cefalú a Gambino család vezetését átadta Calinak, arra hivatkozva, hogy ő már túl öreg ehhez.

Egy másik elmélet szerint a nemrég szabadult John Gotti bujthatta fel a most letartóztatott Anthony Comellót a gyilkosságra. Ugyanis, ha Calit eltávolítják az útból, Gotti átveheti a család vezetését.