A Fidesz tagságának felfüggesztését javasolja a CDU elnöke

2019.03.20. 10:16

Annagret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke a Fidesz európai néppárti tagságának a felfüggesztését javasolja.

A német kormánypárt elnöke szerint a felfüggesztés egy jó opció, amíg Orbán Viktor miniszterelnökkel való bizalom ismét helyrejön – írta a Reuters.

A CDU elnöke azt is mondta,

a Fidesz megtette az első, elismerésre méltó lépéseket, amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák „a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben”.

Annegret Kramp-Karrenbauer a Fidesz EPP-tagságának a felfüggesztését javasoltaForrás: AFP/Bernd Von Jutrczenka

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban. Az utóbbi bejelentés persze nem tekinthető meglepetésnek Soros György egyik legbefolyásosabb brüsszeli emberétől.

A nagy kérdés: szabad-e maradnia a Fidesznek?

A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról tárgyal szerdán Brüsszelben a pártcsalád. A Fidesz küldöttségét Orbán Viktor miniszterelnök vezeti. Néhány bevándorláspárti törpepárt a Fidesz kizárását szeretné. Azonban a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia. A Néppárt abszolút megosztott: több tagja – az olasz, a francia, a szlovén például – a Fidesz mellett van, viszont a flamand vagy luxemburgi kispártok meg ellene.

A Néppárt vezetői most nyilván számolgatnak: a következetesen kereszténydemokrata, bevándorlásellenes Fidesz megnehezíti a várható koalíciót a szocialistákkal, a liberálisokkal és a szélsőbaloldali zöldekkel – viszont egy Fidesz nélküli Néppárt még rosszabbul járhat, főleg, ha több párt is követi a Fideszt. Ez oda vezethet, hogy Manfred Weber, a néppárti csúcsjelölt elnöki reményeiről is lemondhat. A Néppárt részéről értékelvűségről szó sincs, kereszténydemokrata értékekről még kevesebb: csak számolgatás, hogy mi az érdekük a májusi uniós választásokkal kapcsolatban és megfelelés a bevándorláspárti erőknek.