A Fidesz kizárásával az Európai Néppárt veszített volna súlyából

Vágólapra másolva!
Jó döntés született az Európai Néppárt közgyűlésén, a Fidesz kizárásával ugyanis az Európai Néppárt veszített volna súlyából és jelentőségéből, továbbá nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő EP-választásokon - jelentette ki Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A szlovén néppárti politikus magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kielégítőnek nevezte a néppárt vitáját követően elért kompromisszumos eredményt.

Kiemelte,

a döntés jó nem csak az EPP egészének, vagy az egyes tagpártoknak, hanem Európának is.

Ezt azzal magyarázta, hogy a pártcsalád a legnagyobb és legerősebb politikai csoport az Európai Unióban, amely erősödésre és stabilitásra szorul.

Véleménye szerint

a Fidesz kizárásával a néppárt kettős mércét alkalmazott volna, ami a pártcsalád végét jelentette volna

mindazon értékek elvesztésével, amelyeken a pártcsalád és az Európai Unió is alapszik.
"A néppártnak, mint legnagyobb pártcsoportnak egységet kell közvetítenie. Egységének megbillenése rosszat tett volna Manfred Weber az Európai Parlament néppárti frakciója vezetőjének politikai törekvéseinek" - mondta.

Arra emlékeztetett, hogy Weber uniós bizottsági elnöki pozícióját célzó választási mottójának központi eleme a hídépítés, amelyre Európának most a legnagyobb szüksége van. Az EPP mai ülése ezt erősítette meg, ezt nyilvánította ki..

A politikus elmondta, Szlovénia a pártcsalád többségével együtt kompromisszumos megoldás előmozdításán dolgozott, ugyanis

szomszédos országként érti a Fidesz által képviselt politikát,

amíg mások korábban akár a jogállamisági eljárás megindítását is helyeselték Magyarország ellen.
Az ülésen komoly vita folyt, amelyen a Fidesz Európa-barát, és a problémákat megoldani akaró pártként vett részt. A Fidesz hozzáállásával a legtöbbet tette a vita eredménye, a kompromisszumos megoldás elérése érdekében - tette hozzá Janez Jansa.