Néppárti tagság: Ők kerülhetnek be a három bölcs tanácsába

Orbán Viktor és Wolfgang Schüssel, volt osztrák kancellár érkezik a Fókuszban a nemzeti érdek című konferenciára, amit a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezett
Vágólapra másolva!
Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát. Legutóbb hasonló tanács pont Schüssel kancellársága idején működött Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát a Spiegel Online értesülése szerint.

Orbán Viktor és Wolfgang Schüssel Forrás: MTI/Soós Lajos

A nagy hármas

Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt vezetője, az osztrák kormányfői tisztséget 2000-2007 között töltötte be.

Schüssel pártját 2000-ben felfüggesztették az EPP-ben az Osztrák Szabadságpárttal való koalíció miatt, de később a felfüggesztés megszűnt.

Herman van Rompuy 2008-tól egy évig Belgium miniszterelnöke volt, az Európai Tanács állandó elnöki tisztségét pedig 2009-től 2014-ig töltötte be.

Hans-Gert Pöttering a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik tekintélyes veterán politikusa, 2007-2009 között volt az EP elnöke, 2010-től 2017-ig pedig a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítványt (KAS) vezette.

Jelentést készítenének

A "három bölcs" alkotta tanács létrehozásának tervéről elsőként a Bild számolt be a hírportálján március 11-én, azt írták, hogy az elképzelést Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár, az ÖVP elnöke dolgozta ki, közös tervük a Fidesz EPP-tagsága megszüntetésének elkerülésére szolgál.

A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről

- írta a Bild, rámutatva, hogy ugyanezt a megoldást, a "három bölcs" tanácsának megalakítását alkalmazta 2000-ben 14 EU-tagállam, amelyek szankciókat vezettek be Ausztria ellen azért, mert az ÖVP - Wolfgang Schüssel vezetésével - koalícióra lépett az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).

A lap felidézte: 2000-ben a "három bölcs" - Martti Ahtisaari volt finn államfő, Marcelino Oreja volt spanyol külügyminiszter és Jochen Frowein német nemzetközi jogász - arra a megállapításra jutott az ausztriai látogatás révén, hogy az ÖVP és az FPÖ koalíciós kormánya az EU értékeinek és normáinak megfelelően folytatja munkáját. A jelentést átadták az EU soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfőjének, Jacques Chiracnak, és röviddel ezután a 14 tagország feloldotta az Ausztria elleni szankciókat.