Ismét büntettek a március 15-i magyar zászlók miatt a román prefektusok

magyar zászló
Vágólapra másolva!
Bár a tavalyi hasonló büntetését alapfokon érvénytelenítette a bíróság, Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus nem adja fel a magyarellenes próbálkozásait, és ismét 10 ezer lejre (majdnem 670 ezer forintra) bírságolta meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért a március 15-i nemzeti ünnepen a város főterén lévő magyar lobogók mellé nem helyeztek el román zászlót is. Hargita megye román prefektusa, Jean-Adrian Andrei hasonló indoklással rótt ki 5 ezer lejes (350 ezer forint) bírságot Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester nevére.
Vágólapra másolva!

A kormánybiztos összesen 32 piros-fehér-zöld lobogót azonosított, amelyek mellett nem volt kitűzve Románia zászlaja is - írja a Maszol.

Sebastian Cucu március 15-e előtt körlevélben "figyelmeztette", azaz próbálta megfélemlíteni a háromszéki önkormányzatok magyar vezetőit, hogy

Antal Árpád polgármester elmondta:

akárcsak tavaly, idén is megfellebbezi a prefektusi büntetést.

Szerinte a kormánybiztos rosszhiszeműségét jelzi, hogy a tavalyi bírságot érvénytelenítő, alapfokú bírósági ítélet ismeretében is kiszabta az idei büntetést, aminek az értéke 10 ezer lej (majdnem 670 ezer forint).

A Székelyhon.ro portál közlése szerint pedig Hargita megye román prefektusa, Jean-Adrian Andrei hasonló indoklással rótt ki 5 ezer lejes (350 ezer forint) bírságot Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester nevére.

Mint ismert, az RMDSZ februári kongresszusán határozatba foglalták, hogy

a romániai magyar közösség szerves része a magyar nemzetnek – magáénak tartja annak jelképeit, szimbólumait, ugyanakkor saját jelképekkel is rendelkezik.

Ez azért fontos, mert az 1157/2001-es kormányhatározat arról rendelkezik, hogy azok a közösségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket.