Továbbra is az Európai Néppárt tagja marad a Fidesz, mert a Néppártnak szüksége van a keresztény-konzervatív erőkre is

HAVASI Bertalan; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A Fidesz továbbra is az Európai Néppárt tagja maradt, mert az a döntés született, hogy a Néppártnak szüksége van a keresztény-konzervatív erőkre is - mondta Orbán Viktor Brüsszelben, miután arról született döntés a Néppárt ülésén, hogy nem zárják ki, és nem függesztik fel a Fidesz tagságát. A miniszterelnök elmondta, hogy a 2000-ben Ausztriában alkalmazott modellt veszik elő. Akkor három bölcs vizsgálta az Osztrák Néppártot, hogy megfelelnek-e az európai értékeknek. Ami jó volt Ausztriának, az jó lesz nekünk is, tette hozzá. Közölte, hogy a migráció és a keresztény értékek védelmében nem engednek. A Fideszt a tárgyalásokon Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József képviseli majd.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz néppárti tagságáról szóló hosszú vita után arról beszélt, hogy egy nagyon érdekes, izgalmas és tanulságos eszmecsere után vannak.

Az EPP jövője kérdésessé vált, a vita a néppárt jövőjéről szólt.

Egy különleges kísérlet az EPP, mert meglehetősen széles ideológiájú erőket fed le, de így lett az EPP a legnagyobb erő.

Az EPP jövőjéről szólt a vita

Az elmúlt hetekben az történt, hogy ennek a színes közönségnek a balliberális része azzal a javaslattal állt elő, hogy az EPP keresztény-konzervatív részét zárják ki - mondta Orbán Viktor. Egy liberális súlypontú pártot akartak a baloldali erők - tette hozzá. Az EPP jövőjéről szólt a vita, miközben egy választási kampány elején vagyunk. Ennek a vitának a leginkább azok az erők örültek, akik fel akarták szeletelni az EPP-t.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A fő kérdés az volt, hogy az EPP képes-e egységesen fellépni a szocialistákkal szemben

- mondta Orbán Viktor. Azt nem tudtuk elérni, hogy a 13 kizárásunkat akaró párt vonja vissza a javaslatukat, ezért egy vitára került sor - mondta Orbán Viktor.

Azt a megoldást választottuk az egység érdekében, amit 2000-ben már egyszer kipróbáltunk - mondta Orbán Viktor. Akkor az Osztrák Néppártot akarták kizárni, mert koalícióra léptek az Osztrák Szabadságpárttal. Akkor három bölcset kértek fel a vizsgálódásra.

Ami jó volt az osztrákoknak, az jó lesz nekünk is

- mondta Orbán Viktor. Ez egy vállalható megoldás - tette hozzá. A kormányfő beszélt arról is, hogy a migráció, és a keresztény értékek és kultúra védelme esetében sem tesznek engedményeket.

A migráció ügyében nem enged a Fidesz

Orbán Viktor szólt arról is, nem lehet tudni, hogy a Bölcsek Tanácsa mennyi ideig vizsgálódik majd, de ez nem is fontos.

A határidő a választások után fog lejárni, mert ha a jelentés a választás előtt jelenne meg, akkor újabb vita lenne, és ez nem érdeke az EPP-nek

- tette hozzá. Mivel úgy döntöttünk, hogy semmilyen jogunkat nem gyakoroljuk a Néppártban, ezért még nincsen döntés arról, hogy május 26-a után hová ülnek be a Fidesz képviselői - hangsúlyozta a kormányfő. A Fidesz csak olyan frakcióba ül be a választások után, ami bevándorlásellenes, és kiáll a keresztény értékek mellett, valamint nem köt háttéralkukat - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: A migráció ügyében nem engedünk Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Soros György nem szerepelt az EPP napirendjén, bár ez egy érdekes kérdés lett volna - mondta egy másik kérdésre a magyar kormányfő.

Megbukott a Néppárt átalakításának a kísérlete

A kormányfő kérdésre válaszolva kifejtette, úgy jött Brüsszelbe, hogy 13 párt megtámadott minket. Bennünket el akartak távolítani - tette hozzá. Az a kísérlet történt itt, hogy átalakítsák a Néppárt szellemi karakterét. Úgy gondoltuk, hogy a Néppárt maradjon olyan széles, mint amilyen volt - mondta Orbán Viktor. Ott volt a kezemben a Fidesz kilépéséről szóló levél a vita során - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Fidesz az EPP egyik legsikeresebb pártja, ezért nem fordulhatott volna elő semmilyen szavazás a kilépésről vagy a kizárásról, mert ezt kívánta a kölcsönös tisztelet.

A Néppárt jövőjéről született olyan döntés, hogy a keresztény-konzervatív iránynak helye van a Néppártban

- mondta Orbán Viktor.