Óriási a nyomás: 5 perc alatt 400 migránst fogtak el az amerikaiak

2019.03.20. 11:25

Öt perc leforgása alatt több mint 400 illegális bevándorlót kaptak el az amerikai hatóságok. Az előrejelzések szerint csak idén akár 800 ezer migráns is behatolhat az USA-ba, további félmillió pedig a hatóságok nélkül lépheti át a határ.

Az amerikai Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP) beszámolója alapján helyi idő szerint hajnali háromnegyed háromkor egy 194 fős migránskaravánt tartóztattak fel a texasi El Paso egyik középiskolájától nem messze. Öt perccel később pedig a rendészet többi tagjának már a határváros belsejében kellett intézkednie egy másik, ezúttal még nagyobb, 245 fős migránscsoporttal szemben.

Az illegális bevándorlók nagy része közép-amerikai családokból és kísérő nélküli fiatalkorúakból állt, akiket aztán egytől egyig elszállítottak a CBP egyik telephelyére. A hatóság szerint átlagban napi 570 migránst kapcsolnak le ezen az átlépő ponton.

A CBP által közreadott kép a feltartóztatott migránsokrólForrás: Vám- és Határvédelmi Hivatal/U.S. Customs and Border Protection (CBP)

Hogy mennyire élénkül az Egyesült Államok felé irányuló illegális bevándorlás, azt jól jelzi, hogy tizenkét éve nem próbálkozott ennyi migráns az amerikai-mexikói határon, csak februárban ugyanis 76 ezer illegális bevándorlót kaptak el az amerikai hatóságok – és ebbe csak azok tartoznak bele, akikről tudnak a határvédelemnél.

Ez pedig azt jelenti, hogy a demokrata Obama-kormány alatt sohasem volt ilyen mértékű a migrációs nyomás. Tehát a Donald Trump fala miatt folyamatosan reklamáló és a megépítést minden eszközzel akadályozó demokratáknak valójában fogalmuk sincs arról, hogy milyen mértékű az illegális migránsok bevándorlása, és milyen nyomás alatt van a határőrség.

A Princeton Policy Advisors nevű elemzőcég kutatója, Steven Kopits a februári adatok után úgy kalkulált, hogy

idén körülbelül 775 ezer illegális bevándorló próbálhatja meg a behatolást az Egyesült Államokba. Rajtuk kívül pedig még további félmilliónak sikerülhet a hatóságok tudta nélkül átlépni a határt.

Csak összehasonlításképpen, ha teljesülne a 775 ezres szám, akkor az közel a duplája lenne az Obama-kormány utolsó teljes fiskális évének számaihoz képest (az USA-ban a fiskális/üzleti év október 1-jén kezdődik).

Donald Trump 2017-es beiktatása óta sajnálatos módon mindössze 65 kilométernyi falat sikerült megépíteni vagy újjáépíteni, annak ellenére, hogy a kongresszus 200 kilométert jóváhagyott korábban.

Igaz, a tavaly őszi félidős választások után a demokraták kerültek többségbe a képviselőházban, akik követve a jó sorosista hagyományokat, szinte korlátlanul engednének be bárkit.