Nyolc év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélte a pakisztáni bíróság azt a cseh modellt, aki tavaly januárban bukott meg a lahori repülőtéren mintegy 9 kilogramm heroinnal - számolt be közleményében a Cseh Külügyminisztérium.

Tereza Hlusková hazájában igazi celebnek számít. A modellként emlegetett lány a "közel-keleti kiruccanásai" miatt korábban is állandó szereplője volt a cseh bulvárlapoknak, ám tavaly januárban bombaként robbant a hír, hogy Pakisztánban, a lahori nemzetközi repülőtéren megbukott kilenc kiló heroinnal.

Tavaly év elején Tereza épp az Egyesült Arab Emírségekben, Abu Dzabiban "nyaralt", ahonnan lahori átszállással Írországba tartott volna, ám a duplafalú bőröndjében nagy mennyiségű gyanús fehér port jelzett a helyi reptér kábítószer-kereső kutyája.

Az ismert cseh modell letartóztatása 2018. januárjában rendkívüli hír volt nemcsak odahaza, de a pakisztáni médiában isForrás: Facebook

 Az egyik legnézettebb pakisztáni tévécsatorna, a Geo arról számolt be, hogy a lahori bíróság kábítószer-csempészésért kedden 8 év 8 hónap letöltendő börtönre ítélte Terezát, halmazati büntetésként pedig 113 ezer pakisztáni rúpia (220 ezer forint) megfizetésére kötelezte. 

Az ítéletről szóló hírt hivatalosan is megerősítette a Cseh Külügyminisztérium. Közleményükben arról is beszámoltak, hogy az bírósági itélethirdetésén is jelen volt Csehország iszlámábádi nagykövetségének képviselője. 

Tereza Hlusková állítólag nem először csempészhetett kábítószert Pakisztánból. Tavaly a helyi média úgy becsülte, hogy a legenyhébb büntetés esetében is tíz évet kell majd a rács mögött töltenieForrás: Facebook

Amennyiben az elítélt cseh hölgy kérvényezni fogja a pakisztáni hatóságoknál, hogy a hazájában vonulhasson börtönbe, úgy a Cseh Köztársaság haladéktalanul megtesz majd minden jogi lépést azért, hogy Hlusková idehaza tölthesse le büntetését - nyilatkozta a Cseh Távirati Irodának (CTK) Robert Rehák, a cseh külügyi tárca helyettes szóvivője.

14 hónapnyi pakisztáni előzetesben töltött megpróbáltatásokat követően az ítélethozatal után Tereza ismét mosolygottForrás: Facebook

Ugyanakkor a Cseh Közszolgálati Televízió (CT) beszámolójában megjegyezték, hogy ez korántsem lesz ilyen egyszerű menet, ugyanis Prágának nincs erre vonatkozó kétoldalú megállapodása Iszlámábáddal.

llletve azért sem, mert a cseh lány által csempészet heroinmennyiség, aminek a feketepiaci ára körülbelül 300 millió forint volt egy éve, Pakisztánban is nagy tételnek számít.