Terrorista gyilkossággal vádolták meg az utrechti lövöldözőt

Utrecht, 2019. március 18. Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án. A villamoson elkövetett merényletben három ember életét vesztette és kilencen megsebesültek. A támadó elmenekült. A hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, a tartományban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen
Vágólapra másolva!
A holland ügyészség szerint terrorista gyilkosság elkövetésével gyanúsítják az utrechti villamoson lövöldöző török férfit - írja a Fox News. Az elkövető pénteken állhat bíróság elé. A tárgyaláson első körben azt fogják vizsgálni, hogy a terroristának voltak-e társai. 
Vágólapra másolva!

Utrecht ügyészsége egy csütörtöki nyilatkozatásban azt állítja, hogy a merénylet fő gyanúsítottja a 37 éves Gokmen Tanis, akit szembesítettek ezekkel a vádakkal.

Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-án Forrás: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Mint közölték,

Az ügyészség úgy véli, hogy talán a gyilkosságot követően segített a gyanúsítottnak.

Az eddigi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy nem volt társa a török származású merénylőnek, aki három embert megölt, és ötöt megsebesített a villamoson, de a vizsgálatokat még nem zárták le.

Továbbá azt is vizsgálják még, hogy személyes problémák miatt radikalizálódhatott-e a férfi.

A 37 éves Gokmen Tanis pénteken bíróság elé áll,

amelyet megelőzően pszichológiai vizsgálatnak vetik alá.

Mint elmondták, a pénteki tárgyalás is elsősorban annak megállapítására irányul, hogy tettét egyedül vagy más - mások - segítségével hajtotta-e végre.

A nyomozást végző hatóságok korábban közölték:

Egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy kapcsolat lenne a török származású elkövető és az áldozatok között.

A holland sajtó úgy tudja, hogy az elkövető a bérelt autót meneküléshez kívánta használni egy tervezett támadáshoz.

Az autóban talált idegen nyelvű szövegben pedig nagy betűkkel Allah neve szerepelt, ami iszlamista szállra utal.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint

A férfi ígéretet tett arra, hogy együttműködik a rendőrséggel a nyomozás során ebben az ügyben, és engedélyezte, hogy személyiségi tesztet végezzenek el rajta pszichológusok.

A bírók így jóváhagyták ideiglenes szabadlábra helyezését az ítélet kihirdetéséig.

A török származású Tanist többórás hajsza után fogták el hétfő kora este.

Az Amszterdamtól délre fekvő hollandiai nagyvárosban lövöldöző férfi a halálos áldozatok mellett öt embert megsebesített, közülük hármat súlyosan.