Terrorista gyilkossággal vádolták meg az utrechti lövöldözőt

2019.03.21. 12:39

A holland ügyészség szerint terrorista gyilkosság elkövetésével gyanúsítják az utrechti villamoson lövöldöző török férfit - írja a Fox News. Az elkövető pénteken állhat bíróság elé. A tárgyaláson első körben azt fogják vizsgálni, hogy a terroristának voltak-e társai. 

Utrecht ügyészsége egy csütörtöki nyilatkozatásban azt állítja, hogy a merénylet fő gyanúsítottja a 37 éves Gokmen Tanis, akit szembesítettek ezekkel a vádakkal. 

Rendőrök és mentősök az Utrecht belvárosában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. március 18-ánForrás: MTI/EPA-ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Mint közölték, még mindig nem világos, hogy köze lehet-e a támadáshoz annak az embernek, akit a támadással összefüggésben letartóztattak, majd még a nap folyamán szabadon engedtek. Az ügyészség úgy véli, hogy talán a gyilkosságot követően segített a gyanúsítottnak.

Az eddigi vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy nem volt társa a török származású merénylőnek, aki három embert megölt, és ötöt megsebesített a villamoson, de a vizsgálatokat még nem zárták le. 

Továbbá azt is vizsgálják még, hogy személyes problémák miatt radikalizálódhatott-e a férfi.

A 37 éves Gokmen Tanis pénteken bíróság elé áll, amelyet megelőzően pszichológiai vizsgálatnak vetik alá.

Mint elmondták, a pénteki tárgyalás is elsősorban annak megállapítására irányul, hogy tettét egyedül vagy más - mások - segítségével hajtotta-e végre.

A nyomozást végző hatóságok korábban közölték: azt a feltételezést, amely szerint a gyanúsított terrorista szándékból cselekedett, erősíti az elkövetés módja, valamint egy levél feljegyzései, amelyet a gyanúsított bérelt autójában találtak. Egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy kapcsolat lenne a török származású elkövető és az áldozatok között.

A holland sajtó úgy tudja, hogy az elkövető a bérelt autót meneküléshez kívánta használni egy tervezett támadáshoz.

Az autóban talált idegen nyelvű szövegben pedig nagy betűkkel Allah neve szerepelt, ami iszlamista szállra utal.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint Tanis hét hetet töltött börtönben januártól szexuális erőszak miatt, amelyet egy olyan nő ellen követett el, akivel korábban kapcsolatban volt. A férfi ígéretet tett arra, hogy együttműködik a rendőrséggel a nyomozás során ebben az ügyben, és engedélyezte, hogy személyiségi tesztet végezzenek el rajta pszichológusok. A bírók így jóváhagyták ideiglenes szabadlábra helyezését az ítélet kihirdetéséig.A török származású Tanist többórás hajsza után fogták el hétfő kora este.

Az Amszterdamtól délre fekvő hollandiai nagyvárosban lövöldöző férfi a halálos áldozatok mellett öt embert megsebesített, közülük hármat súlyosan.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK