Őrizetbe vették Brazília korábbi elnökét, Michel Temert

9141 DF - Brasilia - 09/12/2017 - Meeting with industry leaders and trade union centrals - Michel Temer, President of the Republic, promotes a meeting with industry representatives and trade union centrals on Tuesday, September 12, at Palanlto Palace. Pho
Michel Temer
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették csütörtökön reggel a brazíliai Sao Paulóban az ország korábbi elnökét, Michel Temert egy átfogó antikorrupciós nyomozás keretében. Temert már akkor is korrupcióval (és pénzmosással), illetve különböző bűncselekményekkel vádolták, amikor még hivatalban volt, de akkor megúszta az igazságszolgáltatással való szembenézést. Temer korrupciós ügyei magával ránthatják a brazil politikai elit egy részét is. 
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették csütörtökön Michel Temer volt brazil elnököt (DPF) egy nagyszabású korrupciós vizsgálat keretében.

Temer és Wellington Moreira Franco volt miniszter őrizetbe vételét Marcelo Bretas Rio de Janeiró-i szövetségi bíró rendelte el egy olyan nyomozás keretében, amely az állítólagos szabálytalanságokat vizsgálja az atomerőművek építésével foglalkozó Eletronuclear állami cég és azon vállalatok közötti szerződésekben, amelyeket

a Lava Jato (Autómosó) fedőnevű nyomozás során elítéltek.

Bretas emellett Temer személyes barátja, Joao Baptista Lima Filho nyugalmazott alezredes és ez utóbbi felesége, Maria Rita Fratezi letartóztatásáról is döntött.

Amerikai ügyészek szerint a Latin-Amerikán végigsöprő vizsgálat az egyik legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány, amelyet valaha feltártak, 2014-es kezdete óta számos üzletembert és politikust tartóztattak le.

A szintén korábbi brazil elnököt, Luiz Inácio Lula da Silvát is e vizsgálat keretében vették őrizetbe.
Az ügyészség azzal vádolja Temert, hogy a legfőbb vezetője volt egy korrupciós bűncselekményekben, sikkasztásban és pénzmosásban érintett bűnszervezetnek.

A Temer és Moreira Franco elleni vád szerint az Eletronuclearral végül szerződést kötő vállalatok előzőleg kenőpénzeket fizettek azért, hogy kedvezzenek nekik a Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) főbb, a villamosenergia-ágazatban működő cégeket felügyelő tisztségviselői.

A gyanús szerződések között vannak olyanok, amelyeket 2016-ban írtak alá, amikor Temer már elnök volt.

A vádat José Antunes Sobrinho, az Engevix nevű cég vezetője fogalmazta meg vádalku keretében. Antunes ellen korábban szintén az Autómosó fedőnevű nyomozás keretében rendelt el vizsgálatot az ügyészség egyebek között szervezett bűnözés és pénzmosás gyanújával. A vállalkozó szerint a nyugalmazott ezredes, Lima kérésére kenőpénzt fizetett az Angra 3 nevű atomreaktor építéséről szóló szerződésért a PMDB vezetőinek, amiről - Antunes szerint - Temernek és Moreira Francónak is tudomása volt.

Temer "barbárságnak", pártja, a PMDB pedig "elhamarkodottnak" minősítette az elrendelt letartóztatást.

Michel Temer egykori brazil elnök Forrás: AFP/AGIF/Mateus Bonomi

Michel Temer 2016 és 2018 között volt a dél-amerikai ország elnöke, és azt a munkáspárti Dilma Roussefet követte, akinek elnöki karrierje úgy ért véget, hogy költségvetési csalással vádolták meg. Ez utóbbiban jelentős szerepe volt Temernek is. Dilma Rousseff ugyanis állítólag állami bankok pénzeit használta illegálisan, ezt lovagolta meg Temer amikor - elődje szerint - összeesküvés-elméletet gyártottak ellene, és így sikerült eltávolítani az elnöki székből. Rousseff ezt puccsnak tekintette.

Michel Temert most a szövetségi rendőrség vette őrizetbe a "Car Wash" (Autómosó) névre keresztelt antikorrupciós művelet részeként, amely vizsgálódás több magasrangú brazil politikust is érinthet.

Amíg Temer hivatalban volt, több bűncselekménnyel is megvádolták, mint korrupció, zsarolás vagy az igazságszolgáltatás akadályozása, de a Kongesszusnak köszönhetően mindig sikerült kikerülnie a felelősségre vonást.

Most azért is sikerült őrizetbe venni, mert már nem rendelkezik azokkal az eszközökkel, mint elnöki idejében. A Kongresszusnak ugyanis hozzá kell járulnia, hogy a mindenkori elnök ügyei vizsgálhatóak lehessenek.

Temer elnökként népszerűtlen intézkedéseket is bevezetett, pl. 20 évre befagyasztotta a szociális kiadásokat. De a korrupció elhatalmasodása játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy Jair Bolsonaro olyan népszerűvé tudott válni, hogy végül elnökké is választották.

A 2014-ben induló, eddigi legnagyobb korrupcióellenes nyomozás eredményeként már több üzletembert és politikust is bebörtönöztek, köztük az egyik korábbi elnököt, Luiz Inacio Lula da Silvát.